Ca de obicei, în ultima duminică a lunii iulie toate drumurile locuitorilor comunei Criștioru de Jos și nu numai au ca punct comun hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, pentru a participa la manifestările organizate, anual, de Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos.

Acest an a rezervat o surpriză deosebită celor care au onorat cu prezența aceste manifestări, deoarece s-au derulat pe durata a două zile. Astfel, sâmbătă a fost ziua celor tineri, și nu numai, care s-au înfruntat la o competiție de fotbal, iar seara au trăit clipe de relaxare pe muzica lui Claudiu Borza, urmată de o discotecă în aer liber, susținută de DJ Cosmin. La fotbal au participat 4 echipe, sâmbătă având loc două meciuri, eliminatorii, în care s-au înregistrat următoarele rezultate: Leheceni - Poiana 3-1; Criștioru de Jos - Săliște de Vașcău 6-2. Duminică s-a disputat „marea finală”, arbitrată de Dorin Boca, în care echipa din Leheceni a devenit campioana ediției, după ce a învins cu 6-0 vecinii din Criștioru de Jos.

Momente festive la troița lui Horea

Duminică, în jurul orei 14.00, evenimentele au debutat la troița lui Horea, unde a fost săvârșită, de un sobor de preoți, slujba de pomenire a  Eroului național Horea, cel care a fost principalul conducător al Marii răscoale din anii 1784-1785. La invitația primarului comunei Criștioru de Jos, Fănel Tulvan, și a consilierilor locali au răspuns oameni din lumea politică, printre care am remarcat prezența senatorului Gavrilă Ghilea, a deputatului Liviu Laza Matiuța, a consilierului județean Alin Peti, dar și a primarului și viceprimarului orașului Ștei, Iulian Balaj și Marius Cioară, a primarului orașului Vașcău, Florin Porge, a primarului orașului Nucet, Mircea Tuduce, a primarului comunei Câmpani, Raul Bocșe, a primarului comunei Cărpinet, Daniel Petru Curta, precum și oameni din mediul de afaceri. La troița ridicată în memoria lui Horea s-au depus coroane din partea Parlamentului României, primăriilor comunelor Criștioru de Jos, Cărpinet, Câmpani, primăriilor orașelor Ștei, Vașcău, Nucet, precum și din partea PNL Bihor și PNL Cărpinet.

Muzică și distracție pe cinste

Programul a continuat pe scena amenajată pentru serbarea câmpenească intitulată „La Izvorul lui Horea”, unde asistența a putut urmări un spectacol de excepție, prezentat la același nivel de inconfundabilul Ionel Goina. Rând pe rând, au urcat pe scenă Monica Blaga, Adrian Ivancea, Daniela Rada, care și-a prezentat volumul „Tradiții și obiceiuri populare din Țara Beiușului”, Lia Bereș, Mirabela Indrei, Sonia Burtic, precum și „privighetoarea” cântecului de pe Valea Roșiei, Paula Lezeu, care se impune din ce în ce mai mult în folclorul bihorean și nu numai. Spectacolul a continuat cu repertoriul lui Ionuț Langa, mult aplaudat de cei prezenți, care a cuprins pe lângă cântece populare și câteva patriotice, adecvate cum nu se putea mai bine la un astfel de eveniment, și a fost încheiat de Lucian Drăgan, foarte iubit pe plaiurile bihorene.