Însoţitorii persoanelor bolnave, internate în unităţile sanitare, se transformă, de multe ori, în asistenţi medicali necalificaţi sau colegi de salon ai bolnavilor. Deşi există reguli stricte cu privire la vizitarea sau asistarea persoanelor internate, excepţie făcând anumite cazuri, unii însoţitorii sunt trup şi suflet alăturii de bolnavi.

Internarea în spital presupune un tratament adecvat şi o supraveghere medicală zilnică. În funcţie de gravitatea afecţiunii, bolnavul are nevoie de o îngrijire specială, asigurată de asistenţii medicali. Cazurile în care pacientul rămâne sub supraveghere medicală însoţit de un membru al familie sunt frecvente. Opiniile referitoare la necesitatea unui însoţitor în timpul internării sunt împărţite, mulţi considerând că medicii de specialitate şi asistenţii sunt singurele persoane de care pacienţii au nevoie. Ordinul Ministerului Sănătăţii din 25 iunie 2007 prevede o serie de reguli şi restricţii referitoare la durata şi natura vizitei în unităţile sanitare, iar însoţitorii, neavând studiile necesare.

Diabeticii se internează fără însoţitori
Prof. univ. dr. Amorin Popa, diabetolog şi şeful Centrului de Diabet Bihor, a precizat că în cadrul secţiei pe care o conduce, dar nu numai, nu este permis ca un membru din familie să stea internat alături de bolnav. "Asistenţa medicală este oferită în totalitate de cadrele medicale abilitate, iar asistentele stau la dispoziţia acestora 24 de ore din 24. Mai există pacienţi care solicită un însoţitor, însă nu acceptăm, deoarece am avut cazuri în care aceştia nu au respectat regimul bolnavului. Singurii însoţiţi sunt pacienţii nevăzători, situaţia fiind de înţeles", a adăugat dr. Popa.

La chirurgie sau ortopedie e mai lejer
Dacă la secţia de diabet, însoţitorii nu ar avea voie să stea alături de bolnavi, la secţiile de chirurgie sau ortopedie regulile nu sunt foarte stricte. Managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, ec. Emil Popovici-Muţ, este de părere că, în anumite cazuri, pacienţii au nevoie de încurajare şi susţinere, iar un însoţitor le poate oferi sprijin moral. Managerul spitalului mai precizează că şefii secţiilor decid dacă prezenţa unui membru din familie, în timpul nopţii, este oportună, însă în lipsa paturilor disponibile, aceştia sunt obligaţi să îşi petreacă noaptea pe scaune.

La Spitalul Clinic de Copii "Dr. Gavril Curteanu", lucrurile sunt evidente. Micii pacienţii au voie să fie însoţiţi de părinţi, cu condiţia ca adulţii care au copii de peste 3 ani să achite o taxă de 19,7 lei pe zi.