Cazurile de rujeolă din Arad și Cluj nu au ocolit județul Bihor. 10 copilași din judeţul nostru  sunt bolnavi de rujeolă, fiind, deocamdată, supravegheați și îngrijiți la domiciliu. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor spun că se așteptau la aceste îmbolnăviri, mai ales că și în Bihor sunt persoane care au refuzat vaccinul ROR.   

Faptul că toți cei 10 copii din Bihor care au rujeolă sunt nevaccinați ar trebui să fie un semnal pentru toate mamele care își iau informații de pe internet sau din alte surse decât cele ale specialiștilor. Copilașii lor, aflați la o vârstă la care nu pot decide, sunt practic condamnați la boală și suferință din neglijență sau necunoașterea unor chestiuni elementare. „Avem zece cazuri, dar sunt deocamdată izolate, așa că nu se poate vorbi despre o epidemie. Sunt copii cu vârstă cuprinsă între 7 și 10 ani, care nu au fost vaccinați cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), din localități de lângă Beiuș, Marghita și Aleșd. Sunt îngrijiți la domiciliu și îi avem sub supraveghere, nu se poate încă vorbi de un focar. Este o creștere semnificativă dacă ne gândim că în anii trecuți am avut anual 1-2 cazuri, dar nu este o surpriză ținând cont de situația din județele învecinate”, a spus, pentru Crișana, Daniela Rahotă, directoarea DSP Bihor, care a mai adăugat că „au început să vină să se vaccineze din ce în ce mai mulți după ce au văzut situația din județele învecinate”.   

Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) conține variante atenuante de viruși vii de rujeola, oreion și rubeola. El provoacă sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoana căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul său îl va recunoaște imediat și va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

Prima doza de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul național obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a doua doză se administrează la începerea școlii, de obicei la 7 ani, deși poate fi realizată chiar și la 3 luni de la prima imunizare.

Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli comune, deosebit de infecțioase și care pot genera complicații severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalita) și surzenie.