"Naţiunea maghiară fără hotare". Acesta este titlul controversatei expoziţii vernisate ieri, la sediul Galeriei "Euro Foto Art" din Oradea, expoziţie care reuneşte lucrări realizate de elevi din ciclul primar, de la mai multe şcoli din Oradea, în cadrul unui concurs în care şcolarii au fost invitaţi să-şi prezinte viziunea în legătură cu Tratatul de la Trianon.

"Nu sunt prezentă aici în calitate de viceprimar, ci în calitate de preşedinte al UDMR Oradea şi iniţiator al acestui concurs de desene între elevi din clasele primare", a precizat, încă de la început, Biro Rozalia, menţionând că această competiţie a aliniat la start 21 de clase. "A fost dorinţa noastră de a medita împreună la ce înseamnă naţiunea maghiară fără hotare. În 2010 ne gândim la împlinirea celor 90 de ani de la Trianon, iar obligaţia noastră este de a-i învăţa şi a vorbi cu copiii noştri despre realităţile în care trăiesc şi posibilităţile din lumea actuală", a mai punctat Biro. Ea consideră că aşa cum Guvernul României pune accent deosebit pe asigurarea dublei cetăţenii pentru cetăţenii Republicii Moldova, tot aşa i se pare binevenită Legea dublei cetăţenii pentru maghiarii din afara graniţelor. "Trăim într-o Europă unită, în care graniţele sunt stabilite, dar ele devin simbolice", a mai spus aceasta, adăugând că elevii nu au făcut decât să deseneze în cadrul concursului ceea ce au simţit. "Învăţătoarele nu le-au spus ce şi cum. Ele doar le-au povestit copiilor înainte ce înseamnă să trăieşti ca minoritate în România. Dvs., presa, creaţi toată tensiunea...", i-a acuzat Biro pe jurnaliştii prezenţi la vernisaj. Artistul fotograf Ştefan Toth crede că prea mare tam-tam s-a făcut pe marginea acestei expoziţii, expoziţie care nu face decât să transmită un mesaj de reconciliere şi nu de duşmănie. De altfel, în cuvântul său, Rozalia Bite, învăţătoarea elevilor din clasa a II-a B, de la Şcoala "George Coşbuc", care au obţinut premiul I în cadrul concursului, a spus că mesajul lucrărilor este unul de reconciliere, că fiecare popor trebuie să trăiască în pace unul cu altul. Următorii laureaţi ai acestei competiţii au fost elevii din clasa a III-a E, de la Şcoala "Nicolae Bălcescu", care s-au clasat pe locul II, şi cei din clasa a II-a A, de la Şcoala "Szent Laszlo", pe locul III. Premiile au constat în atlase, reviste pentru copii, cărţi despre animale şi dulciuri.

Expoziţia rămâne deschisă la Galeria "Euro Foto Art din Oradea" până vineri, după care, potrivit viceprimarului Biro Rozalia, va merge la Budapesta, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să se stabilească exact locaţia şi perioada de expunere.