Ieri a fost ultima zi în care absolvenţii de liceu au mai putut opta pentru una dintre specializările Facultăţii de Mediu. Cu câteva ore înainte de încheierea perioadei de înscrieri încă mai erau candidaţi care doreau să devină studenţii acestei facultăţi. În limita locurilor disponibile se va mai organiza în toamnă o sesiune de admitere, în intervalul 7 - 16 septembrie a.c., perioadă în care se vor face şi înscrierile la programele de master.

Facultatea de Protecţia Mediului a pus la dispoziţia absolvenţilor de liceu din acest an peste 1.000 de locuri, dintre care 145 vor fi finanţate de la bugetul de stat. Până ieri, erau înscrişi peste 750 de candidaţi la cele 11 programe de studii acreditate sau avizate provizoriu pentru funcţionare. Potrivit decanului Facultăţii de Protecţia Mediului, prof. univ. dr. Vasile Bara, cea mai căutată specializare în acest an a fost Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, unde sunt deja 236 de înscrişi, urmează apoi Ingineria şi Managementul în Alimentaţie Publică şi Turism, cu peste 170 de dosare depuse, Silvicultura - cu 100 şi Ingineria Mediului - cu aproximativ 80 de înscrişi. "La celelalte specializări sunt mai puţini candidaţi înscrişi, dar cu siguranţă toate programele de studii ale facultăţii vor funcţiona din această toamnă. Există suficiente persoane înscrise încât fiecare specializare să funcţioneze fără probleme, chiar şi cea de Peisagistică, specializare nouă, introdusă din acest an, unde avem deja peste 30 de candidaţi înscrişi", a explicat Bara. De asemenea, decanul este convins că în luna septembrie numărul viitorilor studenţi va fi completat cu aproximativ 300 de candidaţi, pentru programul de licenţă, iar peste 400 de tineri vor urma programele de master care funcţionează la Facultatea Protecţia Mediului. Astfel, numărul studenţilor din anul întâi va depăşi cifra de 900, apropiindu-se de numărul absolvenţilor din acest an. Pe lângă specializările Silvicultură, Agricultură, Horticultură şi Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice care au fost reacreditate conform legii pentru o perioadă de încă 5 ani, conducerea facultăţii a depus dosarul de acreditare pentru specializările Exploatări Forestiere şi Ingineria Prelucrării Lemnului.

De altfel, prof. Dr. Vasile Bara crede că facultatea pe care o conduce corespunde din toate punctele de vedere strategiei pe care Uniunea Europeană a trasat-o ţării noastre care vizează dezvoltarea agriculturii, a proiectelor de amenajare şi protecţie a mediului înconjurător, domenii pe care studenţii le studiază în timpul cursurilor Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea.