Pasionaţii de cactuşi şi alte plante suculente au avut ocazia în acest weekend să treacă pragul Galeriei de Arte Vizuale de pe Corso, unde Asociaţia colecţionarilor de cactuşi Aztekium din Satu Mare a organizat cea de-a V-a expoziţie pentru orădeni.

Vizitatorii au putut admira peste 200 de specii de cactuşi, Mammillaria, Rebutia, Astrophytum, Ferocactus, Eriocactus, Neochilenia, Espostoa, Aztekium etc., iar de plante suculente, Agava şi Euphorbia. Gavril Ardelean este din Oradea şi se numără printre membrii fondatori ai Asociaţiei Aztekium. Are acasă peste 2.500 de cactuşi şi alte plante suculente, fiind colecţionar încă din 1987. "Primul inamic al cactuşilor este apa", povesteşte orădeanul, menţionând că, fiind plante de secetă, aceştia se udă mai rar primăvara şi toamna. În lumea plantelor şi a florilor, cactusul poate fi considerat "răţuşca cea urâtă". Aceste plante unice vin în sute de forme elaborate, dimensiuni şi culori, lucru care a stârnit pasiuni şi o întreagă modă între colecţionarii de plante deosebite. Nu vezi însă prea mulţi oameni cumpărând cactuşi. Ioan Nevezi, care este sufletul Asociaţiei Aztekium, are o explicaţie: "Mulţi spun că aduc ghinion. Nu este nimic adevărat. Eu am foarte mulţi şi nu am avut niciodată ghinion", mărturiseşte acesta, adăugând că sunt mulţi care nu ştiu să-i îngrijească şi le mor. "Pe perioada iernii, cactuşii hibernează ca ursul. Se opresc din vegetaţie şi nu trebuie udaţi", a mai spus interlocutorul nostru.

Expoziţia de la Galeria de Arte Vizuale a fost organizată cu sprijinul Primăriei Oradea, Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Oradea şi al Poliţiei Comunitare.