Recent, Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) în colaborare cu Habitat pentru Umanitate Beiuş au selectat cele 12 familii care urmează să beneficieze, începând de anul viitor, de locuinţe nou-nouţe, ce vor fi ridicate pe strada Voltaire din municipiu.

Astfel, după ore întregi de discuţii şi lămuriri, reprezentanţii ASCO şi cei din cadrul Fundaţiei Habitat pentru Umanitate Beiuş au ales, zilele trecute, din rândul a 20 de familii propuse pentru a intra în posesia unei locuinţe, datorită unor criterii stricte de eligibilitate, doar 12. "Am ales 12 familii deoarece se vor construi doar şase duplexuri. Dintre criteriile care au stat la baza alegerii făcute amintim: o sursă de venit stabilă, familie numeroasă şi să existe o legătură concretă între soţ şi soţie, mai precis aceştia să fie căsătoriţi. Costul mediu al unei locuinţe sociale construite de către noi este de 17.839 USD", a precizat Mircea Jurcan, director executiv Habitat pentru Umanitate Beiuş. De menţionat faptul că, pe lângă construirea celor şase duplexuri, Fundaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş va reabilita şi cele două blocuri de locuinţe sociale situate pe strada Voltaire nr.2. "Cele două blocuri de locuinţe sociale au fost construite între anii 1970-1974, fiind, în momentul de faţă, în administrarea Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Oradea. Scopul parteneriatului între ASCO şi Habitat Beiuş constă în crearea unor condiţii de viaţă decente pentru aproape 700 de oameni, care trăiesc în condiţii greu de imaginat. Fiecare bloc este compus din trei scări, cu câte 16 apartamente fiecare, în total 96 de apartamente cu două, respectiv trei camere ale căror suprafeţe locative sunt de 40 mp, respectiv 50 mp", a precizat Adina Madar, director executiv al ASCO. Totodată, locuitorii blocurilor situate pe strada Voltaire nr. 2 vor beneficia şi de un centru social. Lucrările de reabilitare vor începe cel târziu în primăvară şi se vor derula pe o perioadă de maximum cinci ani. De menţionat că municipalitatea va suporta partea materială a proiectului, urmând ca persoanele de etnie romă să lucreze la locuinţe alături de voluntari. Proprietarii caselor nou construite vor fi Consiliul Local (90%), respectiv familiile care vor beneficia de locuinţe şi care au participat la construcţia caselor (10%).

Habitat for Humanity Romania a luat fiinţă în anul 1997 în municipiul Beiuş, implicându-se în construirea unor locuinţe accesibile ca preţ pentru familiile cu venituri mici. Până în anul 2006, organizaţia a asistat prin proiecte de construcţie şi renovare peste 500 de familii în 12 localităţi ale ţării.