Dezastre sau atacuri aeriene sunt situaţiile în care semnalele de alarmă, aflate în administrarea autorităţilor publice sau locale, sunt declanşate. La ora actuală municipiul Oradea dispune de 61 de astfel de sisteme, electrice sau electronice, amplasate pe diferite clădiri din oraş.

Alarmarea populaţiei reprezintă activitatea de transmitere a mesajelor despre iminenţa producerii unor dezastre sau a unui atac aerian şi se realizează de către autorităţile administraţiei publice centrale ori locale, după caz, prin mijloacele de alarmare pe baza înştiinţării de către structurile abilitate. Aceasta este o măsură prin care se asigură protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor culturale, efectuându-se prin mijloace acustice, optice şi de informare în masă.

61 de sisteme de alarmă în Oradea
Ca mijloace de alarmare în municipiul Oradea sunt 57 de sirene electrice de 5,5 kw şi 3 Kw, respectiv 4 sirene electronice. "În urma implementării Sistemului naţional integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei, prin fondurile aprobate de Consiliul local în perioada 2004-2009 s-au achiziţionat cele 4 sirene electronice", ne-a declarat Ion Pop, inspector în cadrul compartimentului de Protecţie Civilă a Primăriei municipiului Oradea. Costul unei astfel de sirene este între 30.000-35.000 lei, acestea fiind amplasate pe clădirea Primăriei Oradea, în Piaţa Creangă, Bl. A3, str. Transilvaniei, Bl. AN9 şi Calea Aradului, Bl. A3. Principalele avantaje pe care le prezintă sirenele electronice sunt: posibilitatea de transmitere a mesajelor vocale în funcţie de situaţia de urgenţă ivită, asigură audibilitate pe o suprafaţă mai mare, au sursă de alimentare independentă de la reţeaua localităţii şi nu sunt comandate prin fir telefonic închiriat de la Romtelecom. De asemenea, acest tip de echipament poate fi integrat într-un sistem centralizat de comandă şi monitorizare, permiţând acţionarea din unul sau mai multe puncte de comandă fixe sau mobile. Această caracteristică face posibilă acţionarea sistemului printr-un telefon mobil, staţie emisie-recepţie sau calculator. Sirenele electrice sunt repartizate astfel: 18 - în zona centrală, 6 - în Velenţa, 8 - Ioşia, 8 - Rogerius, 6 - Nufărul, 5 - Dimitrie Cantemir şi 6 pe Şoseaua Borşului.

Exerciţii şi antrenamente din 3 în 3 ani
Verificarea sistemului de alarmare se face periodic prin antrenamente şi exerciţii de alarmare publică. Aceste activităţi se execută o dată la trei ani, ulimul exerciţiu de alarmare publică din municipiu având loc în luna mai 2007. În acelaşi timp, trimestrial se execută de către personal autorizat controlul mijloacelor de alarmare, respectiv sirene, activitate care constă în verificarea aspectului exterior al cofretului sirenei, a stării elementelor de comandă, a contactului general, automatului de semnale, siguranţe, becuri, cabluri de alimentare şi comandă, a aspectului exterior, a stării de fixaţie şi de întreţinere a sirenei şi funcţionării acesteia printr-o pornire scurtă. Ultimul control trimestrial a fost efectuat în 12 februarie a.c., iar potrivit reprezentanţilor compartimentului de Protecţie Civilă s-au verificat 15 alarme, toate fiind funcţionale, singurele nereguli descoperite constând în arderea unor becuri sau siguranţe, ce au fost înlocuite.

Limbajul sirenelor
Potrivit legii, pentru avertizarea, prealarmarea şi alarmarea în situaţii de risc, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat, la care durata este de un minut. Semnalul alarmă aeriană se compune din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele, cel de alarmă la dezastre este alcătuit din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. De asemenea, semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete cu durata de 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, în timp ce semnalul de încetare a alarmei are un sunet continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

Din fericire, pentru municipiul Oradea, în ultimii ani nu a fost nevoie de pornirea acestor sisteme de alarmă, dar pentru siguranţă inspectorii îşi fac datoria şi le verifică periodic.