Asociaţia Integra România , după 7 ani de la constituire

Anul recent încheiat, 2007, a marcat pentru Asociaţia Integra România, 7 ani de la înfiinţarea, la Oradea, a acestei Asociaţii. Un motiv în plus ca dialogul cu d-na Florica Cherecheş, director executiv al Integra România, să evidenţieze nu doar evaluările pentru 2007, ci şi aspecte referitoare la efectele activităţii acestei Asociaţii în decursul celor 7 ani de existenţă.
- Până să-mi adresaţi prima întrebare, doresc să evidenţiez că Asociaţia Integra România, deşi are sediul în Oradea, a reuşit, pe parcursul celor 7 ani, să-şi facă simţită prezenţa nu doar în judeţele Bihor, activitatea sa extinzându-se şi în judeţul Braşov, Covasna, Prahova şi Buzău. Iar misiunea noastră a rămas constantă ideii de a sprijini şi a oferi acces la oportunităţi economice şi sociale persoanelor defavorizate şi micilor întrepinzători pentru ca aceştia să participe activ la dezvoltarea României.
- Concret, care sunt grupurile ţintă, încât misiunea Integra România să-şi atingă obiectivele?
- Grupurile ţintă sunt femeile în stare de dificultate (şomere, mame singure, văduve, femei divorţate) cu o dorinţă putrenică şi motivaţie de a administra o mică afacere, dornice să înveţe lucruri noi, familiile implicate într-o mică afacere, micii întreprinzători din mediul rural şi mici producători din diverse judeţe ale ţării.
- Ce programe prioritare a derulat Asociaţia Integra?
- În contextul misiunii pe care o avem, unul dintre programele principale a fost şi este micro-creditarea pentru micii întreprinzători din zona urbană şi rurală. Totodată, şi s-a dovedit eficient, a fost Programul Acces.
- În ce constă programele respective?
- Cel de micro-creditare constă în acordarea de consultanţă pentru întocmirea planului de afaceri, acordarea de micro-credite şi de consultanţă gratuită în perioada derulării creditului respectiv. Cât priveşte Programul Acces, sprijinim mici întreprinzători în găsirea de noi pieţe de desfacere pentru produsele lor. De pildă, în anul 2007, s-a continuat vânzarea produselor achiziţionate, în 2006, de la zeci de mii de producători din 11 judeţe ale ţării, printre care şi Bihorul. Programul Acces s-a încheiat în 2007.
- Cât priveşte programul de micro-creditare, Asociaţia Integra România are, putem spune, o bună experineţă. Dincolo de date statistice, la care ne vom referi ceva mai târziu, ce preocupări au existat vizând relaţia şi efectul dintre micro-creditare şi conceptul de economie socială, implicit de dezvoltare a întreprinderilor sociale, de dezvoltare comunitară?
- În cursul anului 2007, am fost invitată să prezint modelul de micro-creditare Integra la câteva seminarii internaţionale - la Bucureşti şi în străinătate. În lumina introducerii conceptului de economie socială şi a dezvoltării întreprinderilor sociale, se pune tot mai mult accent pe promovarea acţiunilor şi a programelor care susţin incluziunea socială a persoanelor marginalizate şi defavorizate. Acordarea de micro-credite este privită ca un instrument de reducere a sărăciei şi de încurajare a simţului antreprenorial, de dezvoltare a sectorului privat, favorizând incluziunea socială. Un alt aspect este acela al dezvoltării comunitare. În acest context, micro-finanţarea constituie un instrument foarte important pentru susţinerea afacerilor comunitare. O afacere comunitară este definită ca o activitate economică facilitată şi dezvoltată de către o organizaţie sau grup comunitar, cu scopul de a contribui la dezvoltarea economică a unei comunităţi şi de a facilita incluziunea economică a grupurilor dezavantajate. În prezent, se implementează acest nou concept în 6 comunităţi din ţară. Experienţa Integra în micro-creditare a contribuit la planificarea activităţilor din cadrul acestor programe de dezvoltare comunitară.
- Iar în încheiere, câteva date statistice , argument al activităţii Integra...
- Noi am acordat 81 de credite în valoare totală de 409 000 USD în 2007, iar în cei 7 ani de existenţă, 967 de împrumuturi totalizând 2 800 000 USD. S-au creat şi susţinut de Integra 2692 de locuri de muncă, 395 de afaceri, iar 8246 de persoane au fost beneficiarii direcţi şi indirecţi ai creditelor acordate de Integra. Au fost instruite, la diferite cursuri 1760 de persoane şi am realizat două proiecte, în 2007, depuse şi aprobate de Agenţia Naţională a IMM-urilor, pentru obţinerea de finanţări nerambursabile.