Toată intelighenţia sănătăţii bihorene a fost prezentă ieri în Sala mare a Primăriei Oradea. Conferinţa judeţeană „Actualităţi privind reforma în asistenţa medicală spitalicească bihoreană" şi-a propus să despice firul în patru într-un domeniu cu probleme şi aflat în plin proces de descentralizare. De asemenea, s-a dorit a fi o manifestare ştiinţifică organizată pentru medici şi personalul implicat în managementul spitalelor.

Introducerea în tematică a făcut-o unul dintre organizatori, dr. Foldesi Adalbert de la Spitalul Clinic CF, care a prezentat invitaţii şi a făcut o trecere în revistă a punctelor care vor fi dezbătute. Din partea municipalităţii a vorbit viceprimarul Gheorghe Carp, care a făcut atât o prezentare a strategiei orădene privind descentralizarea cât şi a suplinit absenţa managerului de la Spitalul de Neuropsihiatrie în prezentarea problemelor grave identificate aici. El s-a referit în termeni destul de aspri cu privire la fosta conducere a spitalului pe care a catalogat-o „lipsită de viziune managerială" deoarece a pierdut în ultimii ani un număr însemnat de paturi, ajungându-se ca de la 163 de paturi câte existau aici să rămână abia 63, împreună cu psihiatria. „Spitalul a fost dezorganizat total. Pe moment am reuşit să atenuăm undele decizii luate incorect, iar împreună cu Spitalul Judeţean va trebui să punem la punct şi dezvoltarea unei secţii de reabilitare şi recuperare pentru afecţiunile neurologice şi cardiace la acest spital", a spus Carp. Viceprimarul a schiţat apoi liniile directoare a strategiei municipalităţii privind sistemul de sănătate preluat de administraţia locală în care se disting prin amploare proiectele privind Oncologia şi Neurologia.
La conferinţă a participat şi Varga Ferencz, consilier al ministrului Sănătăţii, care a vorbit managerilor de spitale şi directorilor medicali prezenţi din întreg judeţul despre viitoarea clasificare şi acreditare a spitalelor. La evenimentul organizat de Spitalul Clinic CF Oradea, Asociaţia Medicina şi siguranţa Circulaţiei împreună cu municipalitatea orădeană a fost prezent şi dr.Mikola Istvan, preşedintele Comisiei de Sănătate din Parlamentul Ungar şi fost ministru al Sănătăţii din ţara vecină. Oaspetele a prezentat auditoriului experienţa acumulată de managerii de spitale din Ungaria, acolo unde descentralizarea a început în 1993, iar procedurile de acreditare a spitalelor au demarat în urmă cu opt ani.

Despre modelul Stroke în sistemul sanitar european a vorbit profesorul Csiba Laszlo, tot din Ungaria, model care urmează a fi implementat în cadrul unui proiect transfrontalier prentru Oradea şi Debreţin.