De peste 100 de ani, la 1 aprilie, se celebrează Ziua Păsărilor, ca urmare a semnării, în 19 martie 1902, la Paris, a "Convenţiei pentru protecţia păsărilor".

Să nu uităm să protejăm zburătoarele!
Cu această ocazie, ieri, la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" a avut loc o manifestare, scopul acesteia fiind, printre altele, şi informarea elevilor în ceea ce priveşte importanţa protejării zburătoarelor. La eveniment a fost prezent şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Călin Mocanu, care le-a vorbit elevilor din clasele a VI-a despre evoluţia păsărilor şi despre speciile de păsări specifice zonei Cefa. Judeţul Bihor beneficiază de o natură generoasă, populată de o mare varietate de păsări. În judeţ, au fost desemnate şase arii de protecţie specială avifaunistică, şi anume Pescăria Cefa-Pădurea Rădvani, Câmpia Crişului Alb şi Câmpia Crişului Negru, Câmpia Nirului-Valea Ierului, Lunca Barcăului, Munţii Apuseni-Vlădeasa şi Valea Alceului. De asemenea, în cadrul acţiunii de ieri, a fost lansat concursul "Să ocrotim păsările", întrecere care se adresează elevilor din clasele a VI-a de la Liceul "Onisifor Ghibu". Concursul se desfăşoară în perioada 1 aprilie - 1 iunie şi constă în realizarea unei machete, utilizând materiale biodegradabile, care să reprezinte o specie de păsări şi habitatul lor natural. Clasa câştigătoare va fi premiată cu o excursie pentru o zi, în data de 5 iunie, la Parcul Natural Cefa.


Expoziţie a copiilor de CSEI nr. 2

Şi elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 2 au marcat Ziua Internaţională a Păsărilor aşa cum se cuvine. Momentul a fost pregătit de cadrele didactice Lenuţa Brehoi, Liliana Canaloş, Anca Lascu, Vasilica Vidican şi Gina Popa. Timp de trei săptămâni, copiii au desenat şi au realizat zburătoare din diverse materiale. Lucrările acestora au făcut obiectul unei expoziţii multicolore. "Evenimentul a devenit o tradiţie pentru şcoala noastră, deoarece copiilor le-a plăcut această temă. Anul trecut s-au simţit foarte bine, de aceea am decis să reluăm aceste activităţi şi acum", ne-a declarat Angela Maruşca, directorul unităţii de învăţământ. Un moment special a fost împodobirea unui copac cu păsări, frunze şi flori, confecţionate tot de către elevi. Bucuria elevilor a fost cu atât mai mare cu cât au putut vedea pe viu papagali şi porumbei, jucându-se cu aceştia. Partea cea mai emoţionantă a manifestării a fost apariţia unui invitat surpriză, naista Oana Lianu. Aceasta i-a delectat pe copii cu sunetele gingaşe ale instrumentului de suflat.