Ovidiu Bojor, părintele fitoterapiei moderne, a fost prezent la Oradea joi, 21 aprilie, în Sala Mare a Primăriei. Profesorul a vorbit despre dietă, nutriţie şi spiritualitate şi a răspuns la întrebări legate de vaccinarea copiilor, calitatea apei potabile, consumul de carne, sare sau grăsimi.

 

„Am avut 37 de misiuni pe patru continente şi de 37 de ori m-am întors în România, pentru că rădăcinile sunt prea puternice ca să ne dezrădăcinăm din diverse motive.

Pe primul plan în viaţa mea am pus iubirea, de la creaţie la Creator, pe locul doi a fost dăruirea pentru toţi cei din jurul meu şi condiţiile minime pentru o viaţă decentă”, şi-a început Ovidiu Bojor prelegerea de la Oradea. „Tema de astăzi este profilaxia vieţii. La 88 de ani am reuşit să-mi răspund la întrebarea „De unde venim şi încotro mergem?”. Am întors cifra 88 pe orizontală şi am înţeles că venim de la minus infinit, ne îndreptăm spre plus infinit şi în scurtul timp pe care-l petrecem pe pământ misiunea noastră este iubirea”, a spus profesorul. „Am mai aflat că este foarte importantă gândirea pozitivă. Nu am avut niciodată invidie sau ură. Ura este cea mai mare greşeală pe care o facem, ea ne roade încet. Trebuie să ne bucurăm de succesul celor de lângă noi care ne sunt, de multe ori, superiori”, a mai spus Bojor.

„Suntem programaţi să trăim 120 de ani, iar longevitatea a crescut foarte mult în ţările dezvoltate, de la Islanda, Japonia, Canada la Ţările de Jos, Austria sau Spania. România se află aproape de linia superioară mijlocie”, a completat academicianul.

Profesorul a mai subliniat că medicina viitorului este medicina prevenţiei, că omul va lupta pentru întărirea sistemului imunitar, că terapiile, de la meloterapie la cromoterapie, acupunctură, bioenergie, fitoterapie, vor fi de bază în medicină.

Printre sfaturile date orădenilor în cadrul conferinţei, Ovidiu Bojor a subliniat că trebuie să ne sincronizăm cu mersul soarelui, să respectăm, pe cât posibil, principiul 8 ore de somn, opt ore de muncă fără pauză şi opt ore de odihnă activă (plimbări, dans, jocuri).  

În ce priveşte alimentaţia, ar trebui să avem cinci mese pe zi, trei principale şi două gustări. Ar trebui să începem şi să încheiem ziua cu hrană vie (fructe, legume), si să respectăm o distanţă de trei ore între mese pentru o bună digestie. Profesorul a mai subliniat că este esenţială cumpătarea, dar şi că omul este omnivor.

„Omul nu este nici carnivor, nici ierbivor. Este omnivor şi ar trebui să mănânce ca atare. Copilul, între doi ani şi 18 ani trebuie să consume inclusiv carne roşie, pentru că are organismul în formare şi sunt proteine pe care nu le găseşti decât în carnea roşie şi sunt vitale în dezvoltarea lui”, a spus Ovidiu Bojor. El a mai atras atenţia că, odată cu înaintarea în vârstă, omul trebuie să consume mai multe legume şi fructe, să se orienteze spre proteina vegetală sau cea din carne albă. „Cea mai bună carne albă este carnea de peşte răpitor de apă dulce cum sunt şalăul, bibanul, ştiuca. Aceştia, când se poluează apa râului, se întorc cu burta în sus şi mor”, a spus profesorul.

Ovidiu Bojor a mai explicat că omul trebuie să se hrănească în funcţie de zona climatică în care trăieşte. Astfel, muntenii ar fi bine să utilizeze uleiuri vegetale în alimentaţie, pe când cei din Nordul României ar fi indicat să consume grăsime de porc. El a mai atras atenţia că este permis consumul de grăsimi, cum este cel întâlnit în unt, pentru că avem nevoie de grăsimi pentru buna funcţionare a creierului.

La finalul conferinţei, profesorul a fost dispus să răspundă la diverse întrebări. Astfel, legat de vaccinare, Ovidiu Bojor a declarat că în cazul copiilor sunt indicate vaccinurile minime obligatorii, recomandate până la vârsta de doi ani. Legat de sare Ovidiu Bojor îndeamnă oamenii să consume sare din mină sau din mare, ideal fiind 5 grame pe zi. În schimb, sarea iodată nu este sănătoasă. Ovidiu Bojor a primit şi întrebări legate de calitatea apei. „Şi eu am filtru, iar dacă vreţi un filtru bun acesta trebuie să aibă filtru bacteriologic şi schimbători de ioni, precum şi cărbune activ. Cea mai sănătoasă apă este cea care izvorăşte din stâncă sau curge printr-un jgheab din lemn de brad”, a mai spus profesorul.

Orădenii prezenţi la prelegere au avut ocazia să cumpăre volumele semnate de Ovidiu Bojor şi au aflat că, datorită progresului şi muncii cercetorilor, s-a aflat că anumite plante considerate benefice în tratatele trecute sunt de fapt dăunătoare. Astfel, o listă actualizată a plantelor medicinale poate fi găsită în cartea „Miresme şi plante biblice”. Invitatul serii a fost recompensat şi cu a diplomă de excelenţă din partea Asociaţiei Pro România Europeană, înmânată de profesorul universitar Ion Zainea, preşedinte al Asociaţiei. Prezenţa lui Ovidiu Bojor la Oradea a fost posibilă cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice, iar evenimentul a fost moderat de Cristina Liana Puşcaş, vicepreşedinta Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”.