În organizarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Universităţii din Oradea, Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte şi al Institutului de Diplomaţie Religioasă, în perioada 5-9 octombrie, la Hotel Padiş, din Băile Felix, se desfăşoară simpozionul internaţional cu tema "Moştenirea spirituală a Sfinţilor Părinţi Capadocieni pentru creştinii de pretutindeni".

Deschiderea oficială a avut loc ieri, în Sala Birou Senat a Universităţii din Oradea, în prezenţa lui Adrian Lemeni, ministru-secretar de stat pentru Culte în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), a lui Stelian Gomboş, consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul MCCPN, a prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea, a unor oaspeţi de seamă atât din ţară, cât şi din Franţa, Germania, Finlanda, Belgia, Liban, Canada, Rusia etc. Moderator a fost pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea. Un moment deosebit de emoţionant a fost acela al acordării diplomei de "Senator de Onoare" al Universităţii din Oradea pentru Adrian Lemeni, ministru-secretar de stat. Din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, la deschidere a participat pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul, care a transmis celor prezenţi mesajul PS Sale Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei. Simpozionul a fost precedat de un Te Deum, în Capela Universităţii, cu participarea Corului de Cameră "Psalmodia Varadiensis", al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Seria de conferinţe va continua şi în aceste zile, în sala mică de conferinţe a Hotelului Padiş, din Băile Felix, şi se va încheia pe 9 octombrie, cu un cuvânt din partea PS Sale Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.