Pus pe seama repolitizării școlilor, fenomenul demisiilor din funcțiile de conducere ale școlilor din județ are și alte cauze. Unii profesori au candidat la îndemnul colegilor, pentru că cel pe care îl voiau colegii a picat sau pentru a lua locul altuia pe care nu îl dorea școala și acum, când au aflat ce presupune cu adevărat funcția, preferă să revină la catedră.

Din 9 ianuarie și până zilele trecute, și-au dat demisia 10 profesori din funcția de director și unul din funcția de adjunct. Au renunțat la funcții directorii din Holod, Căpâlna, Cociuba-Mare, Biharia, Spinuș, Olcea, Tulca, Lăzăreni, Tărcaia și Bulz. Din Oradea, doar la Școala Gimnazială Nr. 11, directorul adjunct a renunțat la funcție. Demisiile vin la câteva săptămâni după o altă serie de 7 cadre didactice care renunțaseră la funcția de conducere înainte de sărbători.

„Pentru a nu perturba orarul și pentru ca al doilea semestru să înceapă în condiții bune, în vacanța de primăvară vor fi numite alte persoane în posturile vacante” a spus, pentru Crișana, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Claudiu Damian.

Motivele pentru care directorii au renunțat la funcții sunt variate. Modificarea metodologiei de ocupare a posturilor, prin care și directorii care nu au câştigat concursurile organizate de Ministerul Educaţiei pot să ocupe funcţii de conducere, poate fi o explicație. Un alt motiv poate fi dificultatea muncii de director. Unii profesori au candidat la îndemnul profesorilor din Consiliile de administrație ale școlilor, pentru că cel pe care îl voiau a picat sau pentru a lua locul altuia pe care nu îl dorea școala și acum, când au aflat ce presupune cu adevărat funcția, preferă să revină la catedră. Sau poate vor să facă loc celui pe care îl dorea toată lumea, dar care nu a vrut să dea concurs sau l-a picat. Cert este că, actualii directori nu vor prinde purici în funcțiile pe care le ocupă prin delegare pentru că, cel mai probabil, în august se va organiza un nou concurs.