Marţi, 7 iunie 2011, viaţa beiuşenilor a primit ritm şi culoare ca urmare a Târgului de etnografie şi folclor, care s-a desfăşurat în centrul urbei. Această manifestare, organizată de profesorii şi elevii Liceului Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş, în cadrul proiectului "Bogăţii tradiţionale în Ţara Beiuşului", înscris în concursul "Şcoala lui Andrei" de pe "Ţara lui Andrei" a ţinut pe loc suflarea beiuşeană, profund mişcată de cele văzute.

Evenimentul, neobişnuit pentru comunitatea beiuşeană, s-a organizat în scopul promovării tradiţiilor şi meşteşugurilor din Ţara Beiuşului. Pentru ca această campanie de conştientizare a valorilor tradiţionale beiuşene să fie o reuşită au fost invitate mai multe unităţi şcolare din Beiuş şi împrejurimi (Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş, Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" Beiuş, şcolile cu clasele I-VIII din Budureasa, Chişcău, Lazuri de Beiuş, Tărcaia, Finiş; şcolile cu clasele I-IV din Lazuri de Roşia, Drăgoteni, Burda şi Grui), fiecare dintre acestea aducând exponate specifice localităţilor de provenienţă, care au fost expuse în Parcul Central.
Platoul din Parcul Central al Beişului a fost neîncăpător pentru zecile de vizitatori, care s-au delectat nu doar cu obiectele expuse, care au fost foarte diverse, ci şi cu demonstraţiile unor artişti populari, care au arătat celor prezenţi cum se face cioplitul în lemn sau cum se încondeiază ouălele.
De atenţia tuturor celor prezenţi s-a bucurat momentul artistic, care a inclus un concert de muzică şi dansuri populare susţinut de elevii Colegiului Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş, ai Clubului Copiilor din Beiuş, ai Liceului Pedagogic " Nicolae Bolcaş" Beiuş, ai Colegiului Naţionl ,,Samuil Vulcan" Beius, ai şcolilor cu clasele I-VIII Tărcaia şi Budureasa. O adevărată emoţie în rândul privitorilor a provocat punerea în scenă a spectacolului ,,Târgul sclavilor" sau "Slujiţele", de către elevii şcolii din Lazuri de Roşia, coordonaţi de către domnul profesor Gheorghe David. De asemenea, s-au remarcat elevii şcolilor din Finiş şi Tărcaia, care au venit îmbrăcaţi în port tradiţional maghiar, prezenţa lor fiind încă o dovadă a diversităţii tradiţiilor din Ţara Beiuşului şi a bunei convieţuiri între etniile din zonă.
Acţiunea s-a încheiat cu împărţirea de fluturaşi de către elevii şcolii organizatoare, care aveau mesajul ,,S.O.S. Tradiţii Bihorene. Noi nu am uitat! Noi iubim tradiţiile! Alătură-te iniţiativei noastre pe Şcoala lui Andrei! Împreună conservăm tradiţiile din Bihor!"

La adresa http://scoala.taraluiandrei.ro/proiect/bogatii-traditionale-in-tara-beiusului/ puteţi vedea imagini şi filmări din activităţile desfăşurate. Tot aici ne puteţi susţine printr-un vot acordat până la data de 20 iunie 2011.
Prof. Lucian ROPA