Pentru a testa modul de a acţiona al poliţiştilor de frontieră orădeni, doi ofiţeri din cadrul SIPI s-au prezentat, marţi seara, la punctul de trecere a frontierei de la Aeroportul Oradea şi, în baza unei delegaţii, au solicitat agentului de serviciu două pistoale şi muniţia aferentă.

În tura pe care fusese programată acţiunea trebuia să lucreze Laura Bara. Femeia a plecat însă mai repede rugând un coleg s-o înlocuiască. Fără să stea prea mult pe gânduri şi fără să verifice dacă documentele prezentate de cei doi ofiţeri sunt reale, poliţistul de frontieră le-a pus acestora la dispoziţie armele şi muniţia. Oamenii legii au intrat astfel, înarmaţi, în incinta Aeroportului şi abia apoi au anunţat că totul fusese de fapt o verificare privind modul în care sunt respectate normele de securitate, în special în contextul organizării summitului NATO la Bucureşti. În plus, delegaţia pe care o prezentaseră agentului era falsă. "Având în vedere modul în care a acţionat lucrătorul din PTF Aeroport cu ocazia testării SIPI, structura specializată MIRA, conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor a dispus cercetarea în regim de urgenţă a agentului şi sancţionarea acestuia conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, s-a dispus reprelucrarea dispoziţiilor interne elaborate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţia Poliţiei de Frontieră Oradea şi respectarea întocmai a prevederilor acestora", a declarat Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al IJPF Bihor.

Grav este faptul că, deşi în întreaga lume se iau măsuri ferme menite să prevină orice posibil act de terorism, în special în aeroporturi, la Oradea, chiar poliţiştii de frontieră sunt cei care pun la dispoziţia unor persoane pistoale, cu gloanţe cu tot, fără niciun fel de verificare. Din fericire, de data aceasta, cei care au solicitat şi au primit cu atâta uşurinţă armele nu au avut altă intenţie decât aceea de a face un control.