În această perioadă, se citesc contoarele de energie termică pe baza cărora vor fi emise facturile de întreţinere pe luna ianuarie a acestui an. Având în vedere că perioada pentru care se citesc contoarele e mai lungă decât cea din luna decembrie, iar temperaturile au fost mai scăzute decât în luna precedentă, orădenii vor trebui să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru a plăti căldura consumată în prima lună a acestui an. La aceasta se adaugă faptul că în şedinţa de mâine a Consiliului Local Oradea va fi aprobată majorarea preţului la gigacalorie de la 217,37 lei la 229,91 lei.

 

Angajaţii Electrocentrale Oradea citesc, în aceste zile, contoarele la energie termică pentru a stabili valoarea de facturare pentru luna ianuarie. "În ultima lună a anului trecut, contoarele s-au citit în perioada 21-21 decembrie, iar acum le citim în 25-27 ianuarie. Prin urmare, pentru luna ianuarie intră la facturare mai multe zile decât în decembrie. De asemenea, frigul a fost mai mare în această ultimă perioadă, iar gradul agentului termic furnizat a fost, de asemenea, mai mare. Acestea sunt cele două elemente care contribuie la faptul că factura pe luna ianuarie va fi mai mare decât în decembrie", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Electrocentrale, Eustafie Ilisei. În plus, trebuie menţionat că aleşii locali vor avea pe masă, în şedinţa de mâine a Consiliului Local, un proiect de hotărâre prin care preţul gigacaloriei va fi majorat cu puţin peste 10 lei începând din luna ianuarie a acestui an. Astfel, pentru persoanele fizice preţul va fi de 229,91 lei/gigacalorie, din care 23,11 lei vor fi subvenţionaţi de la bugetul local, iar 46,8 lei, de la bugetul de stat. Orădenilor le revine să suporte preţul de 160 lei/gigacalorie, ceea ce reprezintă o creşte de 15 lei faţă de anul precedent, când aveau de plată 145 lei/gigacalorie. "Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un preţ de producţie majorat cu 10 lei pentru CET Oradea, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 10%. Preţul final, care însumează preţul de producţie, cel de transport şi cel de distribuţie va fi de 229,91 lei", a precizat Eustafie Ilisei. Acesta a precizat că cei 15 lei plătiţi în plus de populaţie se datorează faptului că au fost reduse subvenţiile acordate de la bugetul de stat şi de la cel local. "Majorarea de 15 lei se datorează tendinţei de a reduce subvenţiile atât din partea Guvernului, cât şi din partea administraţiei publice", susţine purtătorul de cuvânt al Electrocentrale Oradea, care a precizat însă că preţul la energia termică plătit de orădeni este unul dintre cele mai mici din ţară, comparativ cu alte municipii reşedinţă de judeţ. În ceea ce priveşte agenţii economici, preţul va fi de 192,82 lei/gigacalorie, faţă de 180,25 lei/gigacalorie cât este în prezent. Având în vedere că subvenţiile acoradte acestora sunt mai mici, agenţii economici vor trebui să plătească, la rândul lor, 160 lei/gigacalorie.

Pe de altă parte, Guvernul a autorizat 21 de companii, trei complexuri energetice şi numeroase CET-uri să împrumute din rezerva de stat, până la 31 octombrie 2010, cărbune energetic şi păcură. Printre aceste CET-uri se numără şi cel din Oradea. Electrocentrale Oradea va putea împrumuta, din rezerva de stat, 60 milioane tone cărbune şi 6,5 milioane tone păcură. "CET-urile la care sunt depozitate aceste resurse au dreptul, pe bază de contract, să poată accesa aceste rezerve, pe care va trebui să le pună înapoi după ce trece sezonul rece. Prin negociere, se stabileşte şi preţul care va trebui plătit pentru utilizarea rezervelor", a menţionat Eustafie Ilisei, care susţine că în fiecare an se apelează la o parte din aceste rezerve după ce se epuizează stocul existent la Electrocentrale.