Sărbătoarea Crăciunului a însemnat doar începutul unei perioade cu mâncăruri alese, urmată de febra ultimei zile din an, pe care locuitorii urbei au plănuit-o până la ultimul amănunt. Şampanie, prăjituri, multă carne şi nelipsitul peşte se regăsesc pe listele de cumpărături ale fiecărei persoane care trece pragul hypermarketurilor. Standurile au fost aprovizionate şi încărcate de bunătăţi, care vor ajunge pe mesele consumatorilor. Deoarece alimentele alese pentru această sărbătoare reprezintă mulţi o carte de vizită, clienţilor le-au fost puse la dispoziţie o gamă largă de produse tradiţionale. Dacă în urma cu câţiva ani masa de Revelion era alcătuită din tradiţionalele sărmăluţe româneşti, mămăliguţă, cârnaţi şi preparate din carne, în timp, acestea au fost înlocuite cu specialităţi culinare dintre cele mai rafinate, iar ţuica a făcut loc şampaniei de cea mai bună calitate. Cel mai consumat aliment la cumpăna dintre ani este carnea de peşte pentru care consumatorii scot din buzunare aproximativ 13 lei pentru un kilogram.

Măcar de Revelion, nici o masă fără peşte!

Sărbătoarea Crăciunului a însemnat doar începutul unei perioade cu mâncăruri alese, urmată de febra ultimei zile din an, pe care locuitorii urbei au plănuit-o până la ultimul amănunt. Şampanie, prăjituri, multă carne şi nelipsitul peşte se regăsesc pe listele de cumpărături ale fiecărei persoane care trece pragul hypermarketurilor.


Cel mai bun peşte e... porcul

Alături de platoul de peşte şi nelipsitele felii de lămâie, carnea de porc se regăseşte de asemenea pe lista de cumpărături. La mare căutare este cotletul de porc cu sau fără os, care poate fi achiziţionat la preţuri între 18 şi 24 de lei. De asemenea pulpa de porc "face ravagii" printre amatorii de carne, alături de muşchiul file şi jambonul, în timp ce cârnaţul a fost eliminat dintre alimentele de bază. Şi pentru ca cina festivă să iasă ca la carte, din "arsenal" nu trebuie să lipsească torturile, în special cele de fructe, pentru care cumpărătorii nu se sfiesc să scoată din buzunar de la 26 până la 40 de lei. Pâinea, fie că e sub formă de baghete sau chifle, întregeşte coşul, dar şi subţiază portofelul cu 2 până la 6 lei.

Şampanie din plin la cumpăna dintre ani
Deşi mâncarea reprezintă o necesitate, dar şi un răsfăţ, în seara ultimei zile din an, băutura ocupă acelaşi loc în topul produselor necesare cinei de Revelion. Cea mai achiziţionată şi mai căutată este şampania. Pentru că la trecerea în noul an în mod tradiţional oamenii ciocnesc o cupă de şampanie, va trebui să scoatem din buzunar, în cele mai fericite cazuri, între 9 şi 12 lei pentru o sticlă de băutură spumoasă. Printre preferinţele orădenilor se numără şi whisky-ul, pentru care au fost dispuşi să aloce un buget de la 35 până la 500 de lei. "Am observat că pentru cina de Revelion orădenii au cumpărat multe produse de calitate superioară şi nu au făcut restricţii. La mare trecere au fost produsele din carne, desertul şi şampania", a precizat Roxana Cernica, directorul magazinului Carrefour.

Maratonul cumpărăturilor pentru masa dintre ani se încheie cu multe bunătăţi alese, băutură la discreţie, dar şi cu cel puţin 200 de lei în minus din bugetul personal, însă, cu siguranţă, investiţia merită toţi banii.