* Persoanele juridice care nu au depus nicio declaraţie la două termene de declarare consecutive vor fi declarate inactive.

Declaraţii ce trebuie, obligatoriu, depuse
Conform Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi, aprobată prin Ordinul ANAF nr. 819/2008, persoanele juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică vor fi declarate inactive dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: nu au depus nici o declaraţie la două termene de declarare consecutive (adică de şase luni încoace); nu li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent o măsură privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu). Odată cu declararea firmelor ca inactive, înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile se anulează. Potrivit legii, declaraţiile vizate sunt următoarele: formularul 100; formularul 102; formularul 103; formularul 300; formularul 301; formularul 390 VIES; formularul 394.
Reînregistrarea firmelor declarate inactive
Firmele pentru care ANAF a anulat din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA pot solicita reînregistrarea, numai dacă încetează situaţia care a condus la scoaterea din evidenţă. Atât declararea ca firmă inactivă, cât şi eliminarea din rândul plătitorilor de TVA au consecinţe importante pentru firmele partenere, pentru că, în primul rând, Codul fiscal dă dreptul ANAF să nu ia în considerare o tranzacţie făcută de o firmă declarată inactivă. Reactivarea contribuabililor este posibilă dacă aceştia şi-au îndeplinit obligaţiile declarative sau dacă li s-a aprobat, le cerere, trecerea în regimul derogatoriu de declarare.
Lista firmelor - publicată pe site-ul ANAF
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în perioada următoare, la nivel de ţară, vor fi declarate inactive circa 131.000 de firme. La nivelul judeţului nostru, aşa cum ne-a declarat dl. Vasile Farc, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, există 3.133 de firme care se încadrează în prevederile Ordinului 819/2008. Pe scurt, acestora le-au fost deja pregătite dosarele pentru declararea ca inactivi, urmând să le fie retrase, totodată, codurile de plătitori de taxă pe valoarea adăugată (TVA).

Firmele vor fi declarate inactive în zilele următoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Guvern 92/2003. Lista cu firmele respective va fi publicată pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).