Potrivit Ordinului nr. 591/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului Formularului (390 VIES), publicat în Monitorul Oficial nr. 591/2016,  “Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare” se completează, în mod obligatoriu, cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de ANAF.

Declaraţia recapitulativă se depune lunar, în condiţiile legii, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.  Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA depun declaraţia recapitulativă numai pentru lunile calendaristice în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru: livrările intracomunitare scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. a) şi d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat naştere în luna calendaristică respectivă; livrările de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă; prestările de servicii prevăzute de lege efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;  achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă; achiziţiile de servicii efectuate de persoane impozabile din România care au obligaţia plăţii taxei, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă, de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană. Declaraţia recapitulativă se depune în format PDF, cu fişier XML, ataşat pe suport CD însoţit de formatul hârtie semnat conform legii, prin una dintre următoarele metode: la registratura unităţii fiscale competente; la poştă, prin scrisoare recomandată. Declaraţia se poate depune şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Potrivit art. 337 din Codul fiscal, constituie contravenții următoarele fapte: a) nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor recapitulative reglementate de normele din Codul fiscal privind taxa pe valoarea adăugată; b) depunerea de declarații recapitulative incorecte ori incomplete. Contravențiile prevăzute mai sus se sancționează astfel: cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul săvârșirii faptei prevăzute la lit. a); cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul săvârșirii faptei prevăzute la lit. b). Nu se sancționează contravențional: persoanele care corectează declarația recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declarații recapitulative, dacă fapta prevăzută la alin. (1) lit. b) nu a fost constatată de organul fiscal anterior corectării; persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declarațiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.