Municipalitatea orădeană a semnat, zilele trecut, contractul privind amenajarea accesului pietonal către strada Ecaterina Teodoroiu, în prelungirea actualului pasaj CFR. Valoarea lucrărilor se ridică la 4,1 milioane lei, iar termenul de predare este de aproximativ şapte luni.

 

Firma care s-a angajat să execute lucrările este Abed Nego, societate care mai are un contract în derulare cu Primăria Oradea pentru lucrările de reabilitare termică a două blocuri. Conform contractului, executantul are obligaţia să elaboreze în termen de o lună de la semnarea contractului proiectul tehnic, apoi, în următoarea lună, să obţină autorizaţia de construire, iar pentru lucrările de execuţie are cinci luni la dispoziţie. Lucrările constă în extinderea actualului pasaj pe sub liniile de cale ferată. Noul tunel va avea ieşire în strada Ecaterina Teodoroiu. Măsura a fost luată în sprijinul riveranilor care locuiesc pe străzile de dincolo de calea ferată, care până acum erau nevoiţi să utilizeze pasarelele de la Gară. Noua investiţie înseamnă prelungirea pasajului actual cu peste 20 de metri, iar pentru a se realiza acest lucru se impune demontarea liniilor opt şi nouă de cale ferată. "Se păstrează actuala structură. Vom realiza doar o prelungire a actualului pasaj cu peste 20 de metri. Proiectul însă nu prevede cale de acces pentru cărucioare şi biciclişti, ar trebui modificate toate accesele existente", ne-a declarat Leontin Pătcaş, şef Serviciu Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei Oradea.

 

În paralel, municipalitatea s-a angajat să realizeze în zonă un nou concept urbanistic, care să includă mai multe funcţionalităţi: staţie de taxi şi transport interurban, locuri de parcare şi spaţii verzi.