"Oraşul cu un singur locuitor" este a cea de-a doua provocare editorială a jurnalistului Mircea Stroe, după ce prima sa carte, "Tu-ul eului meu", apărută în 2006, s-a bucurat de succes. Lansarea noului său roman a avut loc ieri, la Casa de Cultură a municipiului din Oradea, şi a fost prezentat de Ioan Degău, director la Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop Agenţia Oradea, şi scriitorul Miron Blaga, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

"Am plăcerea de a participa la lansarea unei cărţi şi bucuria interioară de a fi contribuit la apariţia ei...", a spus Ioan Degău. Întrucât despre carte şi-a exprimat părerea în postfaţă, la lansare a preferat să vorbească mai mult despre autor şi scriitura lui. "Deşi în viaţa de toate zilele nu pare, Mircea Stroe este un insolit care scrie frumos, dar trăznit pentru gustul nostru clasic. Formal, el vrea să spargă tiparele, însă nu reuşeşte decât să le accentueze...", a mai spus acesta, mărturisind că această a doua carte a autorului a fost o surpriză totală pentru el, dar una plăcută. "Nu mă aşteptam să scrie atât de bine şi, mai mult, m-a încântat modul lui de a construi, arhitectonica romanului. Mircea Stroe este un scriitor de talent şi un om admirabil deopotrivă", a conchis Degău. Vorbind despre carte, scriitorul Miron Blaga a arătat că "Oraşul cu un singur locuitor" este un roman insolit din punct de vedere al compoziţiei, cu o problematică extrem de actuală: împlinirea individului tânăr în societate. "Eroul principal, Luca David, e un personaj rupt din realitate, uşor adaptabil, dar, în acelaşi timp, extrem de vulnerabil. Ca şi eroii Camil Petrescieni, el se află în căutarea absolutului în dragoste şi în profesie, în viaţa socială, însă, în cele din urmă, este înfrânt de sistem", a explicat Miron Blaga. Despre carte a mai vorbit şi criticul de artă dr. Ramona Novicov.

"Oraşul cu un singur locuitor" este, prin urmare, nu un roman al miturilor, ci, în primul rând, un frumos roman de dragoste, social şi existenţial în acelaşi timp.