Municipalitatea orădeană încearcă, din nou, să ia în custodie Pârâul Peţea, după ce, la prima sesiune de atribuire în custodie a ariilor naturale protejate, organizată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, dosarul depus de Primăria Oradea a fost respins pentru că era incomplet.   

 

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deschis cea de-a II-a sesiune din acest an pentru atribuirea în custodie a unor arii naturale protejate, iar Primăria Oradea intenţionează să redepună dosarul pentru luarea în custodie a Pârâului Pețea. Termenul limită până la care municipalitatea orădeană poate să depună dosarul de participare este 27 mai 2016. „Municipiul Oradea este interesat de preluarea în custodie/administrare a Sitului Natura 2000 - Lacul Peţea în vederea implementării unui plan de acţiuni, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă în vigoare, pentru conservarea biodiversităţii specifice şi transmiterii acestui habitat natural local generaţiilor viitoare”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea. În prezent, municipalitatea lucrează la întocmirea dosarului, cel cu care a participat la precedenta sesiune urmând să fie completat cu restul documentelor solicitate: scrisoarea de bonitate, angajamentul bugetar pe 10 ani (nu pe 5 ani) și prezentarea cazierului fiscal pentru fiecare persoană care se va ocupa de custodia Lacului Pețea. „Din cele 29 de situri de importanţă comunitară existente în judeţul Bihor, patru au zone aparţinând Municipiului Oradea: Lacul Peţea, Crişul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Roşie.

Consiliul Local al Municipiului Oradea, prin Hotărârea nr.737/2015 din luna noiembrie, şi-a dat acordul pentru iniţierea demersurilor legale în vederea preluării în custodie/administrare a Sitului Natura 2000-ROSCI0098-Lacul Peţea, iar primarul Ilie Bolojan a fost împuternicit să ducă la îndeplinire această hotărâre”, se mai precizează în comunicat. Administrația locală vrea să implementeze o serie de măsuri în rezervaţia naturală Pârâul Peţea, cum ar fi: inventarierea şi cartarea biodiversităţii existente, monitorizarea stării de conservare, implementarea măsurilor specifice de protecţie, reintroducerea speciilor dispărute, reconstrucţia ecologică. În ceea ce priveşte partea turistică a sitului, municipalitatea ar vrea să creeze servicii, facilităţi de vizitare şi promovare a turismului, să realizeze infrastructura de vizitare, iar „cetăţenii vor fi conştientizaţi de importanţa conservării acestor valori naturale”.

Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, este suprapusă sitului Natura 2000 - Lacul Peţea.