Săptămâna trecută liderii Sanitas au purtat negocieri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu promiţându-le că va încerca să le ofere tot ceea ce cer, astfel că sanitarii au suspendat protestele.

Pe data de 12 octombrie sindicaliştii Sanitas au anunţat că vor organiza o grevă de avertisment, urmând ca în 19 noiembrie să aibă loc o grevă generală. Consiliul Naţional al Sanitas şi-a exprimat însă disponibilitatea de a participa la negocieri care să ducă la rezolvarea problemelor cuprinse în lista de revendicări şi pentru a evita o situaţie de criză în sistemul naţional de sănătate. Sindicaliştii au pe listă mai multe revendicări, cum ar fi majorarea salariilor cu 30 %, încheierea contractelor de muncă individuale, acordarea tichetelor de masă pentru anul viitor pentru toţi salariaţii din reţeaua sanitară şi de asistenţă socială. În acelaşi timp, au mai solicitat elaborarea unor normative de personal care să crească calitatea actului medical şi pe cea a îngrijirii pacienţilor, acordarea primei de stabilitate şi de prevenţie sanitară, precum şi acordarea tuturor drepturilor prevăzute de legea funcţionarilor publici. "De 17 ani avem probleme în sistemul sanitar, dar pe care nimeni nu prea vrea să le rezolve. Am amânat greva pentru ca spitalele să funcţioneze în continuare. Dacă avem promisiuni că lucrurile se rezolvă, nu avem niciun motiv să ne prelungim stresul", ne-a declarat as. Ioan Giurgiu.

Astăzi, la ora 11.00, reprezentanţii Ministerului Muncii se vor întâlni cu cei ai Federaţiei Sanitas, ca să negocieze contractul de muncă pentru unităţile medico-sociale.