Chiar dacă modificările operate de ministrul Adrian Curaj în planul-cadru pentru învăţământul gimnazial au fost criticate de unii, reprezentanţii profesorilor spun că ele nu sunt deloc rele şi că, dacă vor fi respectate, vor schimba în bine modul în care elevii se raportează la şcoală.  

 

Eliminarea unei ore de limba română de la clasa a V-a, latină la clasa a VII-a, ore separate de studiu pentru Muzică şi Arte Plastice şi mai mult timp pentru studierea materiilor opţionale, acestea sunt câteva dintre modificările aduse de Ministerul Educaţiei, prin noul plan-cadru pentru gimnaziu.

"Ora de limba română care s-a scos din programă era una de recuperare, de care nu mai era nevoie odată cu introducerea clasei pregătitoare. Nu este deci o problemă că a fost scoasă. Foarte important este că programa şcolară şi manualul vor acoperi 75% din numărul de ore, 25% va fi la dispoziţia profesorului. Introducerea orelor de informatică şi TIC vor fi şi ele un câştig şi vor ajuta elevii să se încadreze în lumea informaticii, lucru necesar în lumea în care trăim. Nu cred în poveştile legate de şcoli fără internet sau calculatoare. În Bihor 99% din şcoli au calculatoare şi conexiune la internet pentru că au fost bani primiţi de la Minister pentru asta şi campanii făcute de companii private pentru informatizarea şcolilor. Poate că mai sunt excepţii, dar şi acelea vor fi rezolvate. În cazul orelor de educaţie tehnologică acestea vor fi păstrate pe durata celor patru ani, dar va fi pus accent mai mult pe latura aplicativă. Adică, dacă vor învăţa despre tractoare în agricultură, cursurile nu se vor rezuma doar la părţile teoretice. Vor ieşi să vadă un tractor, vor afla cum funcţionează practic”, a spus, pentru Crişana, Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.

Cea mai importantă modificare, conform aceleiaşi surse, o reprezintă însă centrarea demersului educaţional pe latura practică.

"Nu cred că aceste modificări sunt radicale, dar pot fi substanţiale, dacă profesorii le vor respecta. Puse în aplicare, vor ajuta ca învăţământul să fie ancorat în realităţile lumii în care trăim şi le va fi mai folositor elevilor de care noi, ca profesori, depindem”, a mai spus Ioan Ţenţ.        

Ministerul Educaţiei a adoptat, pe 5 aprilie 2016, noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul şcolar 2017-2018. Ministrul Educaţiei Adrian Curaj a anuţat că programele şcolare ar urma să fie elaborate şi adoptate până atunci.