O pensionară operată pe cord din Oradea ?Sunt operată pe cord, lunar trebuie să mă prezint la control medical şi sunt sub tratament. Dar mă lovesc de o situaţie cel puţin bizară: medicul curant are program la spital şi la cabinetul particular. La spital nu avem voie să mergem pentru obţinerea reţetelor compensate şi gratuite, iar la cabinetul particular se percepe o taxă de 150.000 de lei. Pensia mea este mică, iar pentru procurarea medicamentelor trebuie să scot alţi bani din buzunar. De ce nu pot medicii specialişti cardiologi să consulte gratuit într-o policlincă?? Prof. dr. Aurel Lazăr, şeful Clinicii de Cardiologie din Oradea ne-a explicat că nimeni nu este obligat să se adreseze medicilor specialişti de la cabinetele private. Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare se pot prezenta la cabinetele medicale de cardiologie, din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, de pe strada Republicii 35. Aici pot obţine reţetele compensate sau gratuite, fără a li se percepe taxe. Patru medici specialişti cardiologi au, în ambulatoriu, program de luni până vineri, alternativ, atât dimineaţa, cât şi după-amiaza. Problema se poate extrapola şi în alte afecţiuni (diabetului zaharat sau probleme de interne, oncologie etc.). Veronica Popuş, str. Aviatorilor nr. 15, Oradea, este interesată de combinaţiile alimentare incompatibile Toate alimentele sunt alcătuite din diferite substanţe nutritive, pe care corpul uman este capabil să le digere pentru nevoile sale. Aceste combinaţii naturale stau la baza incompatibilităţilor prin îmbinarea lor defectuoasă. Iată câteva dintre ele: combinaţii acid - amidoane este nefastă. Înseamnă că, la o masă la care serviţi cartofi sau cereale nu trebuie incluse roşiile sau zeama de lămâie în salatele însoţitoare (oţetul nu va fi folosit în nici o salată). De asemenea, fructele nu trebuie consumate cu amidonoase, deoarece acide fiind, ele deranjează digestia, iar zaharurile din fructe vor fermenta. Combinaţia grăsimi - proteine, inhibă sucul gastric. Grăsimile inhibă fluxul sucului grastric prin aceasta, interferând cu digetia gastrică a proteinelor. Trebuie ştiut că necesarul nostru de grăsimi este mic şi că majoritatea proteinelor alimentare deja conţin o cantitate suficientă de grăsimi, făcând orice adaos suplimentar să fie contraindicat. Nu veţi combina aşadar, untul, uleiul, fructele exotice bogate în grăsimi, cu nucile, ouăle, alimentele din carne etc. Nu beţi apă imediat după o masă copioasă, ci lăsaţi să treacă cel puţin o oră, altfel vă faceţi numai rău. Sucul băut între mese face mult rău. Pentru dezintoxicarea organismului, sucul din fructe sau legume se bea la distanţă de două ore şi nu se consumă deloc alte alimente. Cine poate ţine o cură de 615 zile va avea bucuria de a-şi revigora întregul organism. Consultaţi în tot acest timp, medicul de familie!