În cursul zilei de ieri, Administraţia Socială Comunitară Oradea împreună cu Habitat pentru Umanitate Beiuş au prezentat ONG-urilor din Oradea o propunere mai puţin obişnuită.

Organizaţiile non-profit au fost invitate să transforme municipiul Oradea în capitala naţională a voluntariatului în perioada 15 aprilie - 15 iunie 2008. "Aşteptăm participarea a cât mai multor organizaţii în acest proiect, dar şi a întregii comunităţi. Oricine este binevenit. Orice implicare va face din Oradea o adevărată capitală a voluntariatului", a precizat Adina Madar, director ASCO. Evenimentul central din cadrul proiectului va fi Habitat Romanes şi se va derula între 5 - 31 mai. Proiectul constă în construirea a 10 locuinţe pentru 10 familii care trăiesc în condiţii deosebit de grele în zona Voltaire. 500 de voluntari vor contribui la ridicarea locuinţelor, printre care se vor afla numeroşi politicieni, jurnalişti, directori de companii, personalităţi, prelaţi etc. Va fi cel mai mare eveniment de voluntariat din ţară. "Sprijinim iniţiativa lăudabilă a Habitat pentru Umanitate Beiuş care, împreună cu ASCO, vor îmbunătăţi condiţiile de locuit ale celor 700 de oameni ce trăiesc în cele 96 de apartamente din Voltaire. Primăria acordă tot sprijinul pentru realizarea acestui proiect, iar eu mă voi număra printre voluntarii de pe şantier", a declarat Mihai Groza, primarul interimar al municipiului Oradea, prezent la întâlnire. Organizaţiile participante la întâlnire au primit cu entuziasm iniţiativa şi fiecare şi-a propus să realizeze cât mai multe acţiuni de voluntariat în perioada evenimentului.

Astfel, timp de trei luni, Oradea va fi Capitala Naţională a Voluntariatului. "Mă bucur pentru deschiderea pe care ne-a arătat-o Primăria, precum şi organizaţiile non-profit din Oradea. În viitorul apropiat vom iniţia construirea şi reabilitarea de locuinţe şi pentru alte tipuri de beneficiari, nu doar pentru cei de etnie romă", a declarat Emil Popa, director comunicare Habitat pentru Umanitate Beiuş.