O nouă ediție a Zilelor Culturii Slovace s-a desfășurat, în perioada 2-3 septembrie, la Oradea, evenimentul fiind un bun prilej pentru cei care au trecut dincolo de zidurile Cetății să se familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile minorității slovace din această parte a țării. Manifestarea a fost organizată de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România și Departamentul pentru Slovacii din diaspora, cu sprijinul Primăriei Oradea, prin Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Oaspeți de vază, la Oradea

Evenimentul a debutat vineri, 2 septembrie, cu o recepție organizată de Ziua Națională a Republicii Slovace, la Consulatul onorific al Slovaciei, în Cetatea Oradea, gazdă fiind Miroslav Iabloncsik, Consulul Onorific al Slovaciei în România. Printre oaspeții de vază, prezenți la această întrunire aniversară, s-au  numărat: președintele Parlamentului Republicii Slovace, Andrej Danko; președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Florin Iordache; ambasadorul Slovaciei la București, Jan Gabor, delegația Forumului Mondial al Slovacilor din diaspora, condusă de către președintele Vladimir Skalsky, alături de peste 20 de președinți ai asociaților reprezentative de slovaci din Europa. De asemenea, la eveniment a fost prezent și Adrian Miroslav Merka, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR). După intonarea imnurilor celor două state, a urmat o serie de cuvântări din partea oaspeților invitați, primul fiind Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România.

„Slovacia își scrie reușita sa de 24 de ani, perioadă de când își dezvoltă potențialul propriu de una singură. În ultimele două secole, Oradea a fost centrul vieții slovace, aici, în această parte a Transilvaniei. Tot aici, la Oradea, sunt înmormântați cei mai mulți episcopi romano-catolici de sorginte slovacă”, a spus Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România. Excelența Sa a subliniat importanța organizării acestui eveniment aniversar la Oradea, insistând asupra bunelor relații existente între cele două națiuni de-a lungul timpului.

„Binele și dragostea trebuie răsplătite întotdeauna...”

În continuare, a luat cuvântul președintele Parlamentului Republicii Slovace, Andrej Danko, care le-a mărturisit celor prezenți că, deși se află departe de pământul natal, este o cinste să poată aniversa Sărbătoarea Națională a Constituției Slovaciei pe teritoriul unui stat fratern.

„Românii și-au arătat caracterul atunci când ne-au ajutat să ne eliberăm teritoriul național. Mă simt onorat că și noi ne aducem aminte de zecile de mii de soldați români, care au murit pe teritoriul Slovaciei. În al doilea rând, românii și-au arătat caracterul în cadrul evenimentelor din 1968, iar astăzi, stăm alături de națiunea română în fața problemelor, care ne așteaptă în Uniunea Europeană. Noi, slovacii, ne putem plăti datoria față de români, ajutând România să-și atingă țelul în ceea ce privește zona Schengen. Binele și dragostea trebuie răsplătite întotdeauna”, a menționat Andrej Danko, președintele Parlamentului Slovaciei.

Despre lărgirea spațiului Schengen a vorbit și președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Florin Iordache, care a arătat că: “pentru atingerea acestui obiectiv important, soluțiile și rezolvările le dau constituțiile, iar o constituție puternică, înseamnă o republică puternică”.

„De-a lungul timpului, s-a demonstrat că atât Slovacia, cât și România sunt două națiuni puternice. Cu toții ne dorim o Europă mai puternică, iar ce este important este că am găsit în prietenii slovaci un sprijin pentru intrarea României în spațiul Schengen, pentru că, din punct de vedere tehnic, România îndeplinește condițiile pentru a fi membră a spațiului Schengen”, a mai spus Florin Iordache.

Minoritatea slovacă este importantă în România

Reprezentantul minorității slovace în Parlamentul României, deputatul Adrian Miroslav Merka a afirmat următoarele:

„Noi, slovacii din România, suntem mândri că suntem cetățeni ai acestei țări, dar și pentru că suntem acea punte dintre România și Slovacia. În numele comunității slovace din România, vă mulțumesc distinși reprezentanți ai instituțiilor publice românești că ne dați posibilitatea să sprijinim România, arătând modelul multiculturalității din România, dar și pentru că putem să fim și noi o voce în politica externă a României”, a spus Adrian Merka.

“Suntem bucuroși că se poate vorbi la superlativ despre slovacii din România și despre legăturile dintre cele două țări. Suntem conștienți însă că trebuie să muncim și pe mai departe, pentru ca slovacii să reziste vremurilor care vor veni. Prezența aici a Forumului Mondial al Slovacilor din Diaspora poate ajuta România în ceea ce s-a creat și ceea ce-și dorește...”, a mai spus Merka.

Seara festivă a continuat în acompaniamentul Orchestrei slovace, ocazie cu care toți cei prezenți au fost invitați să servească un pahar de vin și preparate tradiționale slovăcești.

Concurs gastronomic și spectacol artistic

Sâmbătă, 3 septembrie, programul organizat cu ocazia Zilelor Culturii Slovace a continuat după ora 16.00, în Cetatea Oradea. Cu acest prilej, slovacii din Bihor s-au întrecut în gătitul tradiționalelor găluște cu brânză și a plăcintelor din cartofi. La ediția din acest an a concursului au participat 11 echipe din localitățile: Brusturi, Valea Cerului, Foglaș, Derna, Șerani, Aleșd, Mădăras, Budoi, Fegernic, Luncşoara Codrișoru și Varasău.

Una dintre concurente a fost Maria Zifceac, din Mădăras, care a pregătit pentru această competiție mâncare tradițională slovăcească, preparată după rețeta bunicii. „Pregătim găluște cu brânză și plăcinte din cartofi, după o rețetă pe care am învățat-o de la bunicile noastre, dar pe care o păstrăm și în continuare. Noi, slovacii, gătim foarte mult pe bază de cartofi”, ne-a mărturisit femeia, care a participat pentru a treia oară la această competiție, la primele două ediții ocupând locul I.   

Evenimentele au continuat seara, cu un spectacol artistic de dansuri și muzică tradițională prezentat de Ansamblul folcloric „Cerovina” din Valea Cerului, Ansamblul folcloric „Datelinka” din Vărzari, Ansamblul folcloric „Lipka” din Budoi, Grupul vocal „Srdiecko” din Borumlaca, Grupul vocal „Varadan” din Oradea și Grupul vocal „Fialka” din Mădăras. După programul cultural, partea finală a evenimentelor s-a încheiat cu un curs de inițiere în dansurile tradițional slovăcești din Bihor.