Condiţiile meteorologice din ultima decadă a lunii iunie (perioadă caniculară) au grăbit coacerea boabelor de grâu în spic, astfel că recoltatul grâului s-a declanşat, în Bihor, mai repede faţă de anticipări.
Secerişul la orz, orzoaică de toamnă şi rapiţă pentru ulei se derulează pe ultimele suprafeţe, timp în care agricultorii bihoreni au trebuit să înceapă şi recoltatul grâului. Dacă pentru culturile cerealiere păioase enunţate mai sus suprafaţa de recoltat însumează 15 400 de hectare, adevăratul examen pentru agricultori este de acum încolo! Suprafaţa cultivată cu grâu în judeţul nostru se apropie de 60 000 de hectare. "Primele combine au intrat în lanurile de grâu, exact la începutul acestei săptămâni - luni, 30 iunie, debutul fiind în zonele Săcueni şi Salonta, iar pe zi ce trece secerişul la grâu se va extine. Luna iulie este definitorie pentru strângerea noii recolte la grâu, pentru pâinea necesară până la următoarea producţie de grâu", ne-a declarat dl. ing. Octavian Avrămuţ, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.
Dacă ne raportăm la estimările comunicate de DADR Bihor, la o producţie medie pe hectar de 3147 kg, atunci producţia totală de grâu estimată pentru judeţul nostru ar fi de 188 588 de tone, însă sut premise ca recolta să fie mai mare. De altfel, producţii mai mari s-au înregistrat şi în cazul orzului, orzoaicei de toamnă şi a rapiţei, subiect asupra căruia vom reveni atunci când se vor face calculele finale.