Drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu, paralel cu calea ferată, urmează să fie prelungit, pentru a nu se mai opri la podul Teodor Neş. Municipalitatea orădeană intenţionează să prelungească drumul rapid din sensul giratoriu de la capătul podului până în giraţia de la Real II din cartierul Episcopia. Noua cale de acces va face legătura între str. Suişului şi Calea Bihorului.

 

Unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de Consiliu Local, care va avea loc miercuri, 29 iunie 2016, este proiectul de prelungire a drumului expres prin crearea unui drum de legătură între strada Suişului şi Calea Bihorului, în lungime de 2,8 km.

„Actualul drum, paralel cu calea ferată, urmează să fie prelungit, iar pe această porţiune urmează să fie reabilitată şi Calea Bihorului. La capăt, strada Bihorului va continua până va ajunge la giraţia de la Magazinul Real din Episcopia. Proiectul va fi derulat începând cu această toamnă şi se va întinde pe o perioadă de 2 ani. Această lucrare va duce la descongestionarea circulaţiei pe traseul Magazinul Crişul – Gara CFR – B-dul Ştefan cel Mare, creându-se astfel o legătură mai bună între zona de deal şi ieşirea înspre Ungaria şi înspre Satu Mare”, a spus primarul Ilie Bolojan, ieri, într-o conferinţă de presă. În momentul de faţă, există un studiu de fezabilitate finalizat, urmând a fi supus spre aprobare aleşilor locali în şedinţa de miercuri. În continuare, va fi întocmit proiectul tehnic, care se doreşte a fi finalizat până la începutul lunii noiembrie, după care urmează procedura exproprierii şi licitaţiile. De menţionat că primarul Oradiei apreciază că exproprierile vor avea loc la sfârşitul acestui an, contravaloarea terenurilor fiind estimată la 400.000 de euro, iar cel târziu în primăvară, sa fie găsit un constructor, care va avea la dispoziţie 13 luni pentru a finaliza lucrările. „Pentru că există o diferenţă de nivel, din cei aproape 3 km ai drumului, 270 de metri liniari îi va reprezenta un pasaj rutier cu două benzi. Iniţial vom demara lucrările din bugetul local, urmând ca, în câteva luni de zile, să stabilim pe ce axă vom depune proiectul spre finanţare europeană”, a mai declarat primarul Ilie Bolojan, care consideră că prelungirea drumului expres până în Episcopia va decongestiona traficul de pe Bulevardul Magheru şi le va permite orădenilor care locuiesc pe dealurile oraşului să poată circula spre Satu Mare sau Ungaria fără a mai fi nevoiţi să coboare în oraş. Trebuie menţionat că drumul expres, pe toată lungimea lui, va fi destinat doar traficului uşor, camioanele fiind obligate, în continuare, să ocolească oraşul pe şoseaua de centură.Valoarea totală a lucrărilor pentru realizarea investiţiei „Drum de legătură între str Suişului şi Calea Bihorului” este de 8.975.714 euro (inclusiv TVA).