Conducerea CSM CSU Oradea a primit confirmările de participare din partea celor două formaţii invitate să ia parte la cea de-a 7-a ediţie a Memorialului Antonio Alexe. Astfel, un nume mare al baschetului est-european, Partizan Belgrad, va veni la Oradea pentru a cuceri trofeul.

Arena Antonio Alexe va găzdui în perioada 8-10 septembrie Memorialul Antonio Alexe care a ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediţie. Este pentru prima dată, când clubul organizator a decis ca la acest turneu să invite doar două formaţii după ce până acum el era un „patrulater”. Principalul motiv pentru care s-a luat această decizie este riscul sporit de accidentări într-o perioadă în care oricum numărul de jocuri va fi ridicat. Baschetbaliştii se vor prezenta la competiţie după efectuarea perioadei de acumulări fizice ceea ce sporeşte riscul apariţie problemelor medicale nedorite. De menţionat că primul joc oficial al orădenilor va avea loc doar 5 zile mai târziu atunci când, tot la Arena Antonio Alexe, îşi vor disputa Supercupa României cu U BT Cluj-Napoca.

 

Palmares impresionant pentru echipa sârbească

Revenind la echipele participante, de departe cel mai important nume este al echipei Partizan Belgrad, vicecampioana Serbiei. După o perioadă în care situaţia financiară a clubului nu a fost tocmai bună, situaţia s-a schimbat astfel că sunt premise ca al doilea club ca valoare din estul Europei să revină în prim plan. Palmaresul celui mai mare nume din baschetul sârbesc este impresionant. Acesta cuprinde 21 titluri naționale, 13 cupe naționale, 6 trofee de Liga Adriatică, 3 cupe Korac și un trofeu de Euroligă. De menţionat că echipa din Belgrad, care a participat la Final Four-ul Euroligii din anul 2009, a lansat un număr mare de jucători spre echipele naționale, Euroligă și NBA. Echipa este antrenată de către Aleksandar Dzikic, unul dintre cei mai importanți antrenori sârbi din noua generație, multiplu campion al Sloveniei, fost antrenor în Euroligă și EuroCup, respectiv fost antrenor asistent în NBA. De asemenea, președintele clubului este Nikola Pekovic, fost câștigător al Euroligii alături de Panathinaikos Atena și component al echipei Minnesota Timberwolves în NBA, după cum informează site-ul oficial al clubului orădean. Cealaltă invitată, Slam Stal Ostrow, vine din Polonia unde s-a clasat pe locul al 13-lea (din 17) în primul eşalon. Echipa poloneză a reuşit această clasare la primul sezon după promovare. La cele 12 victorii din 32 de jocuri disputate au contribuit şi doi baschetbalişti care au evoluat în trecut în România. Este vorba despre bulgarul Hristo Nikolov (fost la Steaua, Cluj şi Timişoara), care se va regăsi în continuare în formaţia poloneză şi americanul Curtis Millage (fost la Cluj) care caută o altă provocare. Cei doi au fost liderii echipei la capitolele puncte pe meci şi eficienţă. În locul americanului, polonezii l-au transferat pe Aaron Johnson, fostul conducător de joc al Craiovei.

 

Programul turneului

Joi, 8 septembrie, ora 19.00: CSM CSU Oradea - Slam Stal Ostrow

Vineri, 9 septembrie, ora 19.00: Partizan Belgrad - Slam Stal Ostrow

Sâmbătă, 10 septembrie, ora 18.00: CSM CSU Oradea - Partizan Belgrad