18 elevi şi 2 profesori de la Liceul Teoretic "Arany Janos", din Salonta, profilul matematică-informatică, au participat la un stagiu de formare profesională în Cipru, orașul Paphos şi Barcelos, Portugalia. Elevii au participat la cursuri de informatică, scopul fiind acela de a dezvolta o serie de competențe și abilități ce țin de specificul domeniului.

Stagiul s-a desfăşurat în perioada 1 - 20 februarie, şi a făcut parte din proiectul "Calitate europeană în formarea viitorilor informaticieni", din cadrul programului Erasmus+. Baza programului de formare a fost reprezentată de cursurile de informatică, cu scopul de a dezvolta o serie de competențe și abilități ce țin de specificul domeniului de studiu al elevilor. Cursurile s-au desfășurat zilnic, potrivit unui orar prestabilit. Potrivit spuselor elevilor și profesorilor însoțitori, Aszalos Agnes și Otohal Otto, acestea au fost atractive prin modul de organizare și prezentare a informațiilor. Partea teoretică a stagiului a fost urmată de o parte practică ce a vizat aplicarea noțiunilor de teorie predate și însușite.  Stagiul s-a desfășurat în limba engleză, iar elevii au beneficiat în prealabil, în cadrul proiectului, de câteva ore de pregătire și exersare a abilităților de comunicare în limba engleză. Astfel că, pe lângă achizițiile de specialitate, participanții la mobilitate au avut ocazia de a-și exersa competențele de comunicare într-o limbă internațională într-un cadru natural, puțin restrictiv. Elevii și-au dezvoltat vocabularul și au înțeles la modul concret că, fără a ști o limbă de circulație internațională, este foarte dificil să se poată descurca într-o țară europeană.

Elevii au fost încântați încă din primele clipe ale stagiului de primirea făcută de gazde și de disponibilitatea acestora de a le împărtăși din experiența lor, atât profesională, cât și de viață. În același timp, la plecare, elevii școlii trimiși în Cipru s-au bucurat de sincera apreciere a gazdelor, care au mărturisit că grupul trimis de la Liceul "Arany Janos", din Salonta, a fost cel mai receptiv dintre toate cele venite din România de-a lungul anilor.

În Cipru, participanții au vizitat mormintele regilor, catacombele, un amfiteatru istoric și locul în care s-a înălțat din mare zeița iubirii, Afrodita. În periplul lusitan, participanții la stagiu au vizitat orașul Porto, recunoscut pentru arhitectura deosebiă, fiind parte a Patrimoniului mondial UNESCO şi orășelul Valença.

"În ansamblu, experiența a fost una de neuitat, ce va dăinui, probabil, permanent în amintirea elevilor, mai ales că a fost primul stagiu de studiu din viața lor petrecut în străinătate, într-un cadru european", susţine Alin Ştefănuț, profesor la Liceul Teoretic "Arany Janos" din Salonta.