Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor Oradea organizează în luna octombrie 2009 o expoziţie care va aniversa moştenirea culturală lăsată de către importanta comunitate evreiască interbelică în memoria oraşului nostru. Momentul este unul simbolic: trecerea a 65 de ani de la desfiinţarea ghetoului din Oradea şi deportarea celor închişi în el spre o destinaţie fără întoarcere.

Expoziţia îşi doreşte, pe cât posibil, să evoce, sub forma unor fotografii şi a unei aplicaţii multimedia, ce a câştigat în cultură, arhitectură şi ambianţă socială, iar mai apoi, ce a pierdut comunitatea orădeană prin dispariţia a aproape o treime din populaţia oraşului în decursul verii anului 1944. Pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, Biblioteca doreşte să facă un apel către cei care doresc să se alăture acestui demers, prin punerea la dispoziţie, exclusiv pentru scanare, a unor materiale fotografice din perioada pre-1944, referitoare la orice aspect din viaţa comunităţii evreieşti din Oradea. Orice fel de materiale sunt binevenite, atâta timp cât se poate oferi şi o descriere relativ precisă a subiectului.
Se prea poate ca acest proiect să nu poată oferi o privire exhaustivă asupra vieţii comunităţii evreieşti din Oradea, însă, pentru a onora memoria celor ucişi, el ne este, nouă ca şi comunitate, extrem de necesar.