"Corul robilor" acoperă "Aria calomniei"!

Conducerea Filarmonicii de Stat Oradea a organizat ieri o întâlnire cu reprezentanţii presei locale, pentru a lămuri problemele iscate la nivelul instituţiei, cu privire la atacurile celor cinci instrumentişti. Asul din mânecă al directorului pare a fi răspunsul instituţiilor abilitate, care, în urma verificărilor întreprinse, au constatat că orice acuză formulată la adresa sa este nefondată. "Am invitat toţi membrii Orchestrei să participe la această discuţie, pentru a prezenta şi demonstra că cei care fac asemenea declaraţii nu reprezintă decât un grup foarte restrâns de indivizi", a spus Sarkady Zsolt, directorul general al Filarmonicii, adăugând că, în instituţia pe care o conduce, nu există nicio discriminare pe criterii etnice, singurul criteriu general valabil fiind cel al profesionalismului. Deşi au fost invitaţi la discuţii, niciunul dintre cei cinci instrumentişti protestatari nu a binevoit să fie prezent.

"Răuvoitorii", ameninţaţi cu darea în judecată
Sarkady a mers până acolo încât a ameninţat că persoanele care vor mai aduce asemenea acuzaţii vor fi acţionate în judecată pentru calomnie. Readucând în vizor cazul lui Vasile Vulturar, unul dintre cei cinci instrumentişti, el a precizat că atacurile au survenit la scurt timp de la evaluarea sa ca instrumentist mediocru, ceea ce a atras cu sine micşorarea salariului acestuia. "Cei care spun că la noi există o dominantă a naţionalismului se înşală, mai ales că, în Orchestra simfonică, 60% dintre angajaţi sunt români. Cele cinci persoane protestatare au strâns zece semnături şi au înfiinţat acel sindicat, care însă nu reprezintă majoritatea Orchestrei, scopul clar fiind doar acela de a împrăştia cu noroi în instituţie şi în ceilalţi colegi", a mai spus Sarkady. El a precizat că, anual, în instituţie se fac evaluări pe criterii profesionale, în urma cărora salariul fiecărui instrumentist poate scădea, creşte sau rămâne acelaşi.

S-a încercat reintegrarea celor cinci...
Nu a omis faptul că, de la izbucnirea scandalului, s-a încercat reintegrarea celor cinci, însă feedbackul nu a fost cel dorit. "Este la fel de adevărat că, niciodată într-o instituţie de cultură, salariile nu vor fi egale, asta depinzând de cantitatea şi de calitatea muncii depuse de fiecare instrumentist, iar în cazul celor mediocri, răsplata este pe măsură", a adăugat Sarkady, menţionând că, în urma verificărilor întreprinse de Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Ministerul Culturii şi Cultelor, s-a constatat că nicio acuză nu este fondată.

Prezent la discuţii, unul dintre membrii Orchestrei s-a arătat intrigat de faptul că, datorită celor cinci protestatari, instituţia s-a transformat într-un veritabil câmp de bătălie, devenind, inclusiv, o chestiune politică. Altul i-a acuzat pe cei cinci că tulbură liniştea din interiorul colectivului, în condiţiile în care munca lor implică colaborare şi bună înţelegere. "Cei cinci au reuşit să se îndepărteze de noi. Chiar dacă am încercat să găsim o soluţie, ei au refuzat orice cale de împăcare. E dreptul lor să-şi facă dreptate, dar nu împroşcând cu noroi în toţi", a spus şi Florin Avram, membru în Orchestra Filarmonicii.