Sub egida Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, şi directa coordonare a Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), la Oradea, în perioada 3-6 noiembrie, se desfăşoară, pentru prima oară în România, „Întâlnirea Episcopilor catolici de rit oriental". Deschiderea a avut loc ieri, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic, oficiile revenindu-i PS Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, organizatorul evenimentului.

„Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!", cu acest salut i-a întâmpinat episcopul Virgil pe distinşii oaspeţi prezenţi la reuniune, printre care amintim pe: Cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta şi preşedinte al CCEE, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Mons. Francisco Javier Lozano, Arhiepiscopul Cyril Vasil, secretar al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk din Ucraina şi Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma. De asemenea, este prezent la întâlnire şi PS Sa Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea. Prezent ieri la deschiderea oficială a conferinţei, prefectul Gavrilă Ghilea a precizat că „în lumea contemporană în care trăim, Biserica este instituţia unde se pot construi caractere şi personalităţi, unde ne putem impune ca oameni de caracter şi onoare". La rândul său, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a menţionat că prin această reuniune internaţională, „centrul spiritual al Europei s-a mutat pentru câteva zile la Oradea". Primarul Ilie Bolojan a punctat în alocuţiunea sa colaborarea foarte bună care există între Primărie şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea, insistând asupra implicării deosebite a reprezentanţilor acestei confesiuni în activităţile sociale. În total, un grup de aproximativ 49 de episcopi din Europa se reunesc, în aceste zile, în oraşul nostru, prilej cu care vor medita asupra temei întâlnirii, „Noua evanghelizare". Întâlnirea de la Oradea este unica ocazie pentru episcopii greco-catolici de a se confrunta pe această temă, înaintea celui de al 13-lea Sinod al episcopilor, care va avea loc la Roma, în octombrie anul viitor.

Această întâlnire demonstrează, după Adunarea Plenară a CCEE (care s-a desfăşurat la Tirana, în Albania, în perioada 29 septembrie-2 octombrie) şi următorul seminar al CCEE, din 22 noiembrie, de la Roma, atenţia Bisericii din Europa asupra acestei teme. Fiecare intervenţie va fi urmată de dezbateri care vor ajuta să se elaboreze o contribuţie comună pentru Sinodul din 2012.