Transparenţa obligatorie Ne aflăm în plin anotimp friguros, marea majoritate a gospodinelor s-au grăbit să-şi facă din timp aprovizionarea corespunzătoare a cămării de iarnă. De la borcane cu murături, la cele cu compoturi, dulceţuri ori gemuri, care mai de care mai atrăgătoare vederii (şi, nu ne îndoim de acest lucru, mai apetisante!), doamnele şi-au sacrificat bani - şi timp! - pentru a avea în cămara de iarnă conserve cât mai...naturale. Adică fără E-uri ce pot naşte semne de întrebare, uneori chiar şi fără conservanţi, după reţete proprii, lăsate "moştenire" de mame şi bunici. Şi de ce nu ar fi aşa, câtă vreme se vorbeşte tot mai des despre faptul că multe dintre alimente ori conserve sunt "artificiale", unele chiar lipsite de gustul atât de mult râvnit de fiecare dintre noi? Totuşi, nu trebuie să ne mai temem că am putea cumpăra din comerţ gemuri ori marmelade ce ar putea constitui un adevărat atentat, prin conţinutul de E-uri (neadmise - cel puţin teoretic!) la sănătate! Ordinul nr. 351 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial nr. 776/5 noiembrie, stabileşte, obligatoriu denumirea produsului să fie însoţită de menţiunea privind fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescătoare a ponderii materiilor prime utilizate în fabricaţie. În cazul produselor fabricate din mai multe fructe, indicarea celor utilizate poate fi înlocuită prin cuvintele "amestec de fructe". Etichetarea conservelor din fructe va cuprinde indicarea conţinutului de fructe, incluzând cuvintele "preparat cu...grame de fructe pentru 100 grame", de produs finit. În cazul utilizării extractelor apoase, calculul se va face după scăderea masei utilizate la prepararea fructelor. Menţionăm că, potrivit legii, etichetele trebuie să cuprindă informaţii cu privire la conţinutul total de zaharuri, fiind autorizate la comercializare numai produsele finite ce sunt conforme definiţiilor şi condiţiilor stabilite prin normele legale. De asemenea, admise la fabricarea produselor sunt următoarele ingrediente: miere, ca înlocuitor total sau parţial al zaharurilor, sucul de citrice, sucul de fructe, suc de fructe roşii, uleiuri esenţiale de citrice (numai în marmeladă sau marmelada jeleu), uleiuri şi grăsim i comestibile ca agenţi antispumare, coaja de citrice, vanilina (în toate produsele). Cât priveşte E-urile, Ordinul nr. 776 stabileşte clar că este admisă utilizarea dioxidului de sulf (E220) sau a sărurilor acestuia (E 221, E222, E223, E224, E226 şi E2237) ca auxiliari tehnologici.