Organizaţiile medicilor de familie cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate achitarea contravalorii serviciilor medicale efectuate în luna iunie şi a plăţilor restante, în cel mult zece zile, după cum prevede contractul cadru pe 2009 privind acordarea asistenţei medicale. Printre judeţele unde Casa de Asigurări de Sănătate a întârziat cu plata serviciilor se află şi Bihorul.

Potrivit preşedintei filialei judeţene a Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Dorina Popa, majoritatea judeţelor se confruntă cu această problemă. Ca urmare a neplăţii serviciilor pe luna iunie, reprezentanţii celor două instituţii medicale au luat hotărârea de a întocmi o notificare, pe care au depus-o la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, solicitând sumele restante, pentru ca medicii de familie să poată plăti, la rândul lor, furnizorii. "Noi ştim că în sănătate sunt bani puţini, dar nu ne putem permite să acumulăm datorii. Medicii din Bihor au depus deja notificarea la CAS, în 28 iulie, specificând că, în termen de 10 zile, avem nevoie de un răspuns. Din fericire, am primit 50% din suma restantă, însă avem nevoie şi de restul. Având în vedere că aceeaşi situaţie se prezintă şi la nivel naţional, aşteptăm răspuns şi de la Bucureşti. Menţionez că noi nu avem un război local cu CAS, însă, dacă va fi nevoie, vom acţiona conform legilor, poate chiar şi în instanţă", a explicat dr. Dorina Popa.

Nu vor scandal, dar vor dreptate
Din ultimele informaţii, aproximativ 29 de judeţe au depus această notificare, din care doar o parte au primit o sumă de bani de la casele de sănătate judeţene. În notificarea depusă, medicii au specificat clar că "în condiţiile în care mai mult de jumătate din judeţele ţării au fost afectate de nedecontarea serviciilor medicale de asistenţă primară, şi această situaţie tinde să se generalize în lunile următoare, considerăm îndreptăţită notificarea. (...), vă înştiinţăm, pe lângă datorarea sumei, şi faptul că această creanţă este producătoare de dobânzi, precum şi alte daune materiale şi morale ce le produce cabinetelor medicilor de familie şi pe care le vom dovedi în procesul pe care îl vom declanşa împotriva CJAS, cât şi a ordonatorilor de credite răspunzători în cadrul persoanei juridice debitoare". Astfel, medicii de familie mai aşteaptă câteva zile pentru ca CAS să returneze toate sumele restante, în caz contrar, fiind hotărâţi să-şi caute dreptatea în instanţă. De cealaltă parte a baricadei, directoarea CAS Bihor, i-a anunţat pe medicii de familie că speră ca luna aceasta să poată plăti integral suma restantă.