În cursul zilei de ieri, în plenul CSM, a fost desemnată noua conducere a instituției. În urma deliberărilor realizate pe baza prezentării proiectului, dar și a întrebărilor, judecătorul Simona Marcu a fost desemnată în funcția de președinte a CSM, cu 11 voturi pentru și opt împotrivă. Simona Marcu va face echipă cu procurorul Codruț Olaru, ales cu 10 voturi pentru și nouă împotrivă.

 

Noul președinte al CSM, Simona Marcu, a afirmat, tot ieri, într-o declarație de presă susținută imediat după alegerea sa, că, la preluarea mandatului, are drept prioritate purtarea unui dialog „onest și deschis” cu societatea, manifestând deschidere față de celelalte puteri ale statului.

„Aș dori să transmit mai întâi un mesaj către colegii noștri judecători și procurori, un mesaj de unitate care vine din partea sistemului. Dacă ați urmărit discuțiile din plenul de astăzi, ați remarcat că de mai multe ori s-a rostit acest cuvânt și avem de gând și eu, și domnul vicepreședinte Olaru să ne ținem de cuvânt. Pe de altă parte, aș dori să transmitem un mesaj de deschidere către celelalte puteri ale statului, de a purta un dialog onest și deschis și cu societatea, fiind pe deplin conștienți de faptul că justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului. Cetățeanul este beneficiarul actului de justiție și acest lucru trebuie să conteze și în continuare pentru Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat judecătorul Simona Marcu, noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La rândul său, procurorul Codruț Olaru a subliniat că atât acesta, din calitatea sa de vicepreședinte, cât și colegii din instituția pe care o reprezintă vor milita pentru drepturile legale ale magistraților, dar și pentru consolidarea statutului lor.

„Am avut șansa și onoarea să fiu ales în această demnitate publică, ce implică o responsabilitate enormă, o implicare totală și o deschidere maximă către comunicare. Sunt adeptul unei comunicări reale cu dumneavoastră, reprezentanții mass-media, inclusiv atunci când activitatea Consiliului poate comporta eventuale discuții, mai mult sau mai puțin benefice pentru sistem. Sunt adeptul unei informări reale, în timp real. Mă raliez aceluiași mesaj de susținere, de unitate la nivelul Consiliului. Un consiliu consolidat din interior este un Consiliu care transmite și generează un sistem judiciar consolidat în integralitatea sa. Eu, personal, dar și colegii mei vom fi militanți foarte categorici pentru drepturile noastre legale, pentru statutul nostru, pentru consolidarea statutului nostru de procurori și judecători și pentru o comunicare deschisă”, a spus procurorul Codruț Olaru.