Fundaţia Ecotop din Oradea, în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, cu Primăria municipiului şi Şcolile cu clasele I-VIII "Ion Bogdan", "Andrei Mureşianu" şi "Alexandru Roman", din Oradea, a derulat, timp de mai multe luni, proiectul intitulat sugestiv "Amenajarea Parcului dendrologic Şanţul Cetăţii.

Scopul proiectului a constat în transformarea parcului din Şanţul Cetăţii în parc dendrologic, loc de recreere şi petrecere a timpului liber. În vederea realizării acestui scop, a fost întocmit proiectul de amenajare a parcului de către un specialist în domeniu, fiind achiziţionat materialul săditor - arbori, arbuşti, plante anuale şi perene. "În cadrul proiectului, a fost realizată o grădină de stânci, necesară pentru prezentarea plantelor specifice zonelor stâncoase, fiind plantaţi, totodată, arbori şi arbuşti ornamentali. Toţi arborii existenţi în parcul din Şanţul Cetăţii au fost inventariaţi, determinându-se, totodată, şi vârsta acestora. În parc s-a mai realizat un teren de oină, cu prezentarea regulamentului jocului de oină pe un panou aflat în apropierea terenului. S-a contactat Federaţia Română de Oină, în vederea organizării unui concurs între mai multe şcoli din urbe, care se va desfăşura la începutul anului viitor. În acest sens, au fost deja achiziţionate mingi de oină, bâte şi un CD de prezentare a jocului", a precizat Eleonora Mircesu, Ecotop Oradea. Deoarece Fundaţia Ecotop Oradea a obţinut din partea Primăriei Oradea suma de 10.000 RON, ca urmare a unei cereri de finanţare privind un alt proiect de mediu, în Şanţul Cetăţii urmează să se construiască un pavilion care va fi ridicat în porţiunea centrală a parcului, pavilion care va fi folosit atât pentru orele de educaţie, cât şi pentru relaxare. În faţa pavilionului se vor amplasa cinci rânduri de bănci.

"Din această lună, parcul este întreţinut de către Administraţia Cetăţii şi de către elevii şcolilor partenere. În viitor, se preconizează editarea unor caiete educaţionale care să servească drept suport orelor de educaţie ecologică", a mai adăugat Eleonora Mircescu, Ecotop Oradea.