Lideri ai Partidului Laburist şi ai Partidului Liberal-Democrat solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie, argumentând că Partidul Conservator nu are legitimitate să numească premierul după demisia lui David Cameron ca urmare a referendumului pe tema ieşirii din UE.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, va depune solicitarea în vederea demisiei mâine seară, în contextul în care Partidul Conservator vrea să confirme rapid alegerea Theresei May în funcţiile de lider al formaţiunii şi de prim-ministru. David Cameron a anunţat pe 24 iunie intenţia de a demisiona, imediat după referendumul care a avut ca rezultat ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cameron urma să rămână în funcţie până în toamnă, dar a decis accelerarea retragerii pentru a permite instalarea rapidă a Theresei May.

Referendumul în care majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană a generat o amplă criză politică în Marea Britanie. Premierul conservator David Cameron a demisionat, iar formaţiunea de centru-dreapta speră să aleagă alt lider şi să rămână la putere. Partidul Conservator a anunţat ieri că nu va repeta nicio etapă a scrutinului intern pentru desemnarea liderului formaţiunii, astfel că Theresa May urmează să fie confirmată mai devreme în funcţiile de preşedinte conservator şi de prim-ministru al Marii Britanii. Anunţul a fost făcut după ce Andrea Leadsom, deputat şi secretar de Stat pentru Energie, s-a retras din cursă.

După acest anunţ, formaţiunile de opoziţie Partidul Laburist (centru-stânga) şi Partidul Liberal-Democrat (centru) solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care viitorul scrutin la termen este programat în mai 2020.

"Dată fiind instabilitatea generată de referendumul privind ieşirea din UE, este esenţial ca Marea Britanie să aibă un premier ales în mod democratic", a declarat Jon Trickett, coordonatorul laburist privind alegerile. "Acum pare că vom avea o încoronare a unui nou premier britanic, în persoana Theresei May", a subliniat el, citat de ziarul The Independent.

"Conservatorii nu mai au mandat politic", a declarat, la rândul său, Tim Farron, liderul Partidului Liberal-Democrat. "Prin încoronarea Theresei May, avem nevoie de alegeri anticipate. Conservatorii nu mai au mandat politic. Marea Britanie merită mai mult de atât", a subliniat el.