Sâmbătă, 30 iulie, în Cetatea Oradea, a avut loc evenimentul Global Village din cadrul proiectului Discover, eveniment organizat de AIESEC Oradea. Cu acest prilej, orădenii care au vizitat monumentul istoric, au avut ocazia să se familiarizeze cu cultura și tradiția din zece țări diferite, dar și să guste din bucatele lor tradiționale.

Cu acest prilej, orădenii au putut degusta mâncare tradițională din zece țări diferite, au putut urmări dansurile și admira hainele specifice fiecăreia, toate acestea desfășurându-se într-o atmosferă multiculturală. 15 voluntari din țări precum Pakistan, Egipt, China, Portugalia, Thailanda, Tunisia, Algeria, Kyrgyzstan, Brazilia și Taiwan au fost traineri pentru elevii orădeni cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, ajutându-i pe aceștia să își îmbunătățească limba engleză și să aibă o perspectivă mai amplă asupra ceea ce se întâmplă în lume în prezent.

În cele șase săptămâni petrecute în România, voluntarii au reușit să cunoască destul de bine tradițiile și obiceiurile noastre, iar sâmbătă, la invitația Asociației AISEC, au avut oportunitatea să descopere cum e viața pe alte meleaguri, participând la evenimentul Global Village. Este vorba de un târg multicultural unde orădenii au avut ocazia să-i cunoască pe voluntarii internaționali, să învețe despre obiceiurile, dansurile, vestimentația și mâncarea tradițională a acestora. Totodată, a avut loc și un concurs susținut de voluntarii internaționali și elevii orădeni înscriși în proiectul Discover.

„Proiectul în sine se numește Discover și vizează livrarea de sesiuni în limba engleză copiilor, începând de la clasa pregătitoare, până la clasa a VIII-a. Au fost intervievați mai mulți studenți internaționali, dintre care au fost selectați 15. Ei au venit din diverse țări și au livrat la Oradea sesiunile în limba engleză. Evenimentul de astăzi (n.r. - sâmbătă), Global Village, reprezintă o ocazie unică de a ne strânge laolaltă din țări diferite, de a deschide mințile și inimile copiilor. Toți cei 15 studenți străini se află pentru prima oară în țara noastră, au vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, și sunt foarte încântați de România. Portughezii, de exemplu, au avut parte de o surpriză plăcută, pentru că vin dintr-un context european, un context în care românii sunt priviți cu prejudecată. Ei au hotărât să vină în România, să vadă cum e cu adevărat țara noastră, și au rămas plăcut impresionați de ceea ce au văzut aici, dar și de tot ceea ce înseamnă Oradea”, ne-a declarat Paula Mureșan, profesoară de engleză și română, cea care s-a ocupat de aspectul educațional al proiectului.