Elevii şcolilor beiuşene au cinstit Ziua Internaţională a Francofoniei printr-un frumos spectacol artistic. Manifestarea, ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, s-a desfăşurat joi, 19 martie, în Sala Mare a Primăriei.

În fiecare an, la 20 martie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Francofoniei, eveniment care cuprinde toate ţările în care franceza este limba oficială, de cultură, de lucru sau de comunicare internaţională. România a intrat în Mişcarea Francofonă în anul 1991, cu statutul de observator, iar doi ani mai târziu a devenit membru cu drepturi depline. A sărbători Ziua Francofoniei la Beiuş este un gest firesc, deoarece tradiţia învăţământului în limba franceză se îngemănează cu cea a gimnaziului vulcanian, cel dintâi aşezământ de învăţământ mediu românesc din partea de vest a ţării. Preoţii asumpţionişti francezi s-au numărat printre dascălii care au contribuit la prestigiul venerabilei şcoli beiuşene. De asemenea, trebuie amintit faptul că marele fiu al Franţei, generalul Henri Berthelot, a participat la centenarul gimnaziului vulcanian, în anul 1928, fiind, de altfel, desemnat "Membru de Onoare al liceului din Beiuş". În deschiderea spectacolului, prof. Argentina Boldi a mulţumit colegilor care predau limba franceză în Beiuş, reprezentanţilor Cercului Militar şi Casei de Cultură „Ioan Ciordaş" pentru implicarea în realizarea acestui program. Spectacolul a debutat cu prezentarea mai multor ţări francofone, elevii Liceului Pedagocic „Nicolae Bolcaş" demonstrând, cu acest prilej, talente artistice certe, prin interpretarea unor melodii franţuzeşti. Au urmat cei de la Şcoala „Nicolae Popoviciu" şi de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan", aceştia interpretând cântece şi recitând poezii în limba lui Voltaire.
La reuşita spectacolului au contribuit şi elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaş" printr-un recital de cântece şi poezii, precum şi prin piesa de teatru „Chiriţa", de Vasile Alecsandri.