Vom insista, în cele ce urmează, asupra preocupărilor APM Bihor, vizând atragerea de finanţări externe nerambursabile pentru o serie de proiecte destinate mediului. De pildă,
"Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Munţii Bihor şi Munţii Trascău" este un proiect cu atragere de fonduri prin Programul Life +, cu perioada de desfăşurare 2009-2012 (costul total fiind de 1,3 milioane euro). Cât priveşte "Soluţii inovatoare pentru închiderea depozitelor de deşeuri în regiuni din Comunitatea Europeană", proiect depus în cadrul Programului INTERREG IV C, cu perioada de desfăşurare 2008 - 2010, costul este de 128.000 euro. Proiectul cu titlul "Studiu privind impactul radioactivităţii asupra factorilor de mediu în euroregiunea Bihor - Bekes, (2007 - 2009)", depus în noiembrie 2006, a fost selectat pe lista de rezervă datorită punctajului bun obţinut. Acesta este rezultatul efortului depus de colectivul APM Bihor, sub directa coordonare a directorului executiv. Într-o variantă îmbunătăţită, proiectul a fost depus, în 9 ianuarie a.c., la a III-a licitaţie de proiecte din cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră România - Ungaria PHARE CBC/INTERREG III A, cu titlul "Monitorizarea radioactivităţii şi a conţinutului de metale grele a principalilor factori de mediu şi influenţa lor asupra ecosistemelor pe traseul râului Crişul Negru în Euroregiunea Bihor - Békés". Depus pentru solicitarea finanţării prin Programul PHARE 2006, cu perioada de desfăşurare 2008 - 2009, proiectul respectiv are o valoare de 186.445 euro.
Pentru 2008, APM Bihor îşi propune să ducă la îndeplinire prevederile Protocolului de Colaborare româno-maghiar din 2007 în domeniul protecţiei naturii, stabilit cu ocazia întrunirii Grupului Bilateral de experţi pentru ocrotirea naturii din cadrul Comisiei Mixte româno-ungare pentru protecţia mediului . "În acest an ne dorim să continuăm organizarea seminariilor în domeniul Natura 2000, să continuăm implementarea Proiectului "Life Natura" din Parcul Naţional Hortobagy, să promovăm şi să susţinem colaborarea între Parcul Naţional Koros-Maros şi Parcul Natural Apuseni pentru înfiinţarea Parcului Natural Cefa - judeţul Bihor", a declarat Călin Mocan, directorul executiv al APM Bihor.