La ora actuală, Rusia se pezintă ca o forţă care doreşte cu orice preţ să dea peste cap sistemul actual al ordinii mondiale. Aceste acţiuni au fost alimentate de susţinerea importantă de care se bucură liderul georgian Mihail Saakasvili în rândul Occidentului, fapt ce a creat o stare de iritare în rândul liderilor şi opiniei publice ruse, Mihail Saakasvili fiind considerat la Moscova un lider vinovat de crime de război.
Occidentul a motivat poziţia sa de susţinere prin faptul că, odată cu intrarea armatei ruse pe teritoriul georgian, ar putea apărea unele acţiuni de epurări etnice în zona de conflict, autorităţile ruse arătându-se foarte deranjate de aceste presupuneri şi a acuzat Vestul de politici partizane şi cinism, comportamente care nu îşi au locul în cadrul politicilor internaţionale normale.
De asemenea, Rusia a acuzat SUA de comportament duplicitar, iar pe europeni că nu sunt capabili să ia decizii proprii în chestiuni importante, astfel că ajung să fie doar simpli servitori şi executanţi ai Washingtonului. Discrepanţe în politică între Rusia şi Occident au existat întotdeauna, însă ele au luat amploare şi s-au agravat odată cu recunoaşterea independenţei Kosovo de către SUA şi Europa, în pofida unei rezoluţii a ONU care apăra integritatea teritorială a Serbiei. Această desfăşurare de evenimente a influenţat politica Rusiei.
Pe scurt, ceea ce se întâmplă în prezent este rezultatul faptului că Rusia îşi exprimă poziţia potrivit căreia Statele Unite ale Americii nu au nicio legitimitate în a stabili ordinea mondială, iar Moscova va lupta mai mult ca niciodată pentru a susţine această poziţie, pentru a o contracara şi pentru a îşi impune voinţa în conducerea lumii - visul de decenii al Rusiei.
Deşi nu prea pare, criza din Georgia este o una la nivel mondial, o criză care este doar la început şi în care Rusia nu are prea mulţi aliaţi, se comportă furios şi dă dovadă de inflexibilitate, iar Occidentul, dacă vrea ca totul să iasă bine, ar trebui să fie foarte atent cum tratează cu Moscova, care cu cât va fi atacată şi acuzată mai mult, cu atât va deveni mai periculoasă.