*Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat declaraţia privind stabilirea impozitului reprezentând plata anticipată trimestrială pe câştigurile obţinute la bursă.

*Astfel, investitorii au ca termen 25 octombrie, pentru depunerea declaraţiei 225 şi plata a 16% din profitul realizat în trimestrul al treilea.

Tranzacţionarea titlurilor de valoare

Modificările aduse Codului fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2010, se referă şi la calculul şi declararea câştigului net/pierderii nete ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise. Astfel începând cu 1 iulie a.c., câştigul net/pierderea netă şi plăţile anticipate se determină la sfârşitul fiecărui trimestru, de către contribuabilul persoană fizică, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială (cota de impozit este de 16%). Pentru aplicarea acestor prevederi, preşedintele ANAF a emis Ordinul nr. 2600/20.10.2010 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 225 "Declaraţie privind stabilirea impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise". Pentru căştigurile obţinute în trimestrul III, această declaraţie se depune până la 25 octombrie, inclusiv, dată ce reprezintă şi termen de plată a impozitului datorat bugetului de stat.

Completarea declaraţiei

Declaraţia 225 se completează: de către contribuabil, pe baza informaţiilor transmise de intermediari, societăţile de administrare a investiţiilor sau alţi plătitori de venit; în două exemplare, original şi copie, în format hârtie, din care originalul se depune la organul fiscal teritorial, direct sau prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. "Contribuabilii depun o singură declaraţie, indiferent de numărul tranzacţiilor efectuate sau de numărul intermediarilor, societăţilor de administrare a investiţiilor sau altor plătitori de venit prin intermediul cărora au fost realizate aceste câştiguri" - ne-a precizat dl. Ioan Mihaiu, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. Modelul de formular  se găseşte la Unitatea fiscală teritorială, sau pe site-ul ANAF/Asistenta Contribuabili/Toate formularele, cu explicatii/Formulare Fiscale Ordonate după număr/225. Pentru mai multe informaţii cu privire la modul de completare a declaraţiei, contribuabilii pot solicita asistenţă unităţilor fiscale teritoriale, precum şi Biroului metodologie asistenţă pentru contribuabili din cadrul DGFP Bihor.