În etapa a II-a a preliminariilor Campionatului European de fotbal din 2012, pe stadionul din Minsk se va disputa o partidă interesantă, între selecţionata Belarusului şi cea a României. Gazdele, cu un moral excelent după victoria total neaşteptată obţinută vineri, contra Franţei, chiar la Paris, şi-au propus să dubleze acest succes, în timp ce naţionala tricoloră dispută acest joc crucial sub presiunea rezultatului, un eventual semieşec compromiţând serios şansele de calificare, dar şi a unei demisii sau chiar demiteri a selecţionerului Răzvan Lucescu.

 

Puţini s-au aşteptat la semieşecul înregistrat de tricolori în debutul acestor preliminarii, remiza cu Albania de la Piatra Neamţ constituind un rezultat puţin scontat. Chiar şi în condiţiile unei evidente scăderi de valoare a campionatului intern, acest rezultat reprezintă o surpriză, nu la fel de mare ca şi înfrângerea Franţei, dar nici prea departe, mai ales că în ultimele două întâlniri directe tricolorii au făcut scor cu albanezii. Însă la felul cum au evoluat elevii lui Lucescu, era greu de obţinut un rezultat mai bun. Dar acel joc a trecut, urmează cel cu Belarus, echipă care a pornit excelent şi vrea să continue în acelaşi mod, bifând o nouă victorie diseară, contra naţionalei României. Sub presiunea rezultatului, o remiză sau un eşec compromiţând aproape total şansele tricolorilor de a ajunge la turneul final, dar şi sub cea a demiterii, selecţionerul Răzvan Lucescu a decis să opereze câteva schimbări în formula de start. Astfel, cuplul de atac va fi format din Bogdan Stancu şi Daniel Niculae, în defensivă revine căpitanul Chivu, iar Maftei îi va lua locul lui Contra, astfel că Rădoi va urca la mijloc.

Ecuaţia este simplă pentru tricolori: o victorie la Minsk îi readuce în cursa pentru un loc la turneul final, un rezultat de egalitate sau un nedorit eşec, le diminează aproape la zero şansele, iar Răzvan Lucescu nu va mai fi sigur că prinde meciul cu Franţa. Meciul Belarus - România se va disputa în această seară, de la ora 20.30 şi va fi transmis în direct de DIGI Sport.

Echipe probabile:

Belarus: Zhevnov - Kulkhy, Martynovich, Iurevich, Tigorev, Omelyanchuk, V. Hleb, A. Hleb, Rodionov, Kutuzov, Shitov. Selecţioner: Bernd Stange.

România: Lobonţ - Maftei (Contra), Tamaş, Chivu, Raţ - Florescu, Rădoi, Cociş, Torje - B. Stancu, Daniel Niculae. Selecţioner: Răzvan Lucescu.

Celelalte meciuri de astăzi din Grupa D: Albania - Luxemburg; Bosnia-Herţegovina - Franţa.

Clasament

1. Bosnia-Herţegovina 1 1 0 0 3-0 3

2. Belarus 1 1 0 0 1-0 3

3-4. Albania 1 0 1 0 1-1 1

România 1 0 1 0 1-1 1

5. Franţa 1 0 0 1 0-1 0

6. Luxemburg 1 0 0 1 0-3 0