Sărbătorirea zilei Ungariei, 15 martie, a fost deschisă la Cluj cu proiectarea filmului "Horthy Miklos - guvernatorul". Regizorul filmului este Koltay Gabor, acelaşi care a realizat şi pelicula "Trianon", care ţintea nulificarea dreptului istoric a României asupra Transilvaniei.


Documentarul care prezintă viaţa unuia dintre marii infractori ai istoriei moderne a mai fost prezentat la Oradea, Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş, la iniţiativa organizaţiei Tineretul Maghiar din Ardeal, care va organiza şi un turneu de vizionare a filmului "Wass Albert" - un cunoscut criminal de război antisemit şi antiromân -, semnat de acelaşi regizor maghiar Koltay Gabor. Filmul reprezintă o măsluire ordinară a zarurilor aruncate deja de istorie, înfăţişându-l pe Horthy ca pe un adevărat salvator de evrei, un fel de mamă a răniţilor, care s-a opus deportării evreilor şi ar fi salvat de la cuptoarele morţii peste 800.000 de evrei. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel, anexarea Transilvaniei la Ungaria, în 1940, a dus la exterminarea în masă a evreimii ardelene, fapt evidenţiat clar la Muzeul Holocaustului din Washington. La 31 ianuarie 1941, în Transilvania trăiau 191.125 de evrei, iar la sfârşitul războiului, doar 58.000. Mulţi fuseseră salvaţi de românii din Regat prin "reţelele omeniei". Nu se poate uita că Horthy a fost primul conducător din Europa care a introdus în sistemul său de guvernare legile discriminării rasiale.
Manifestările sfidătoare la adresa naţiei române au cunoscut o amploare de tip avalanşă începând cu momentul recunoaşterii independenţei Kosovo. Un alt exemplu recent, de agresivitate antiromânească, îl constituie înverşunarea cu care Partidul Civic Maghiar, un fel de alternativă radicală la UDMR, se încăpăţânează să forţeze înregistrarea la Tribunal, ameninţând chiar cu proteste de stradă în cazul unei eventuale respingeri. În acest sens există anumite speculaţii care dau ca sigură intrarea în legalitate a PCM, deoarece partidul s-ar bucura de sprijinul tacit şi complice al lui Traian Băsescu, care îşi doreşte slăbirea UDMR-ului ostil lui. În logica aceasta pare a se înscrie şi comportamentul lui Băsescu, de gazdă prietenoasă la Cotroceni, a episcopului Laszlo Tokes, pe care a ţinut morţiş să-l felicite pentru succesul de la europarlamentare. Preşedintele Băsescu, altfel mare jucător în campionatul politic intern, stă pe tuşă în momentul în care vine vorba de a duce o politică externă bazată pe apărarea demnităţii naţionale. Lipsa de reacţie a preşedintelui României faţă de recenta insultă adusă poporului român de către întunecatul episcop reprezintă încă un act de dezertare a Statului Român în faţa atacurilor ticăloase la adresa integrităţii teritoriale a ţării. Într-un interviu recent acordat, Laszlo Tokes afirmă de la Bruxelles: "România ar trebui să recunoască faptul că pierderea Transilvaniei, anexarea Transilvaniei, reprezintă o pierdere pentru naţiunea maghiară. După părerea mea, acesta este un fapt de necontestat: noi am pierdut Transilvania! Ca recompensă pentru această pierdere, ar trebui sa ne fie acordate drepturi în schimbul acestei pierderi." Atunci când vine vorba de soarta acestei bătălii de a obţine autonomia, Laszlo Tokes nu pare a fi descurajat de lunga cale istorică pe care ar putea să o parcurgă maghiarii, în lupta lor pentru Transilvania: "Noi suntem acum la începutul unei lupte îndelungate, cauzele nobile au necesitat întotdeauna timp şi, în această privinţă, putem lua exemplu chiar de la români, care au luptat pentru cauza lor naţională timp de decenii şi secole întregi". Este revoltător faptul că România nu are un lobby la Bruxelles şi că europarlamentarii români nu reuşesc să strângă rândurile pentru a exprima un punct de vedere unitar în problema românească. Din păcate, europarlamentarii români au dus cu ei în afara ţării eterna dezbinare internă. Parafrazându-l pe Marin Preda, nu putem spera decât ca timpul să-şi piardă răbdarea în curând cu aleşii poporului, pentru că oamenii şi-au pierdut-o demult.