Ca urmare a articolului "Dezacordurile întind coarda - La Filarmonica Oradea se cântă aria discriminării", publicat miercuri, 17 octombrie, în cotidianul "Crişana", conducerea Filarmonicii a transmis un drept la replică prin intermediul căruia îşi exprimă părerea vizavi de situaţia celor două soliste, Voichiţa Mihoc şi Cornelia Covaciu.

"Între salariatele Mihoc Voichiţa şi Covaciu Cornelia, pe de o parte, şi angajatorul, Filarmonica de Stat, pe de altă parte, este în curs de soluţionare, la instanţa judecătorească competentă, litigiul de muncă având ca obiect, din punctul de vedere al justiţiabilelor, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă, respectiv a clauzei esenţiale privind locul de muncă, concret, schimbarea locului de muncă fără acordul salariatului, de la Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana" la "Nagyvarad". Din punctul de vedere al angajatorului, este vorba în realitate de stabilirea unor criterii de evaluare profesională de interes pentru salarizare, prin care se deschide posibilitatea pentru aceste salariate de a avea parte de o mai bună apreciere profesională, mai ales că nu şi-au creat atmosfera favorabilă în echipa profesională, dacă prestează solistica vocală şi pentru ansamblul maghiar. Aceasta pentru că atât cel românesc, cât şi cel de etnie maghiară fac parte din aceeaşi structură de activitate", se arată în dreptul la replică semnat de directorul general al Filarmonicii Oradea, Sarkady Zsolt. De asemenea, conducerea instituţiei a ţinut să precizeze că "prin articolul publicat, din punctul nostru de vedere, aţi intervenit în actul de justiţie, prin încercarea de a crea curent public de opinie, subiectiv şi speculativ, îndreptat împotriva unei instituţii de artă şi cultură. Credem că, în mod normal, dacă este pe rol o cauză judiciară legată de subiectul abordat, acest articol nu trebuia să apară, pentru că ne puneţi în situaţia să cerem strămutarea cauzei".

Nota redacţiei:
Reamintim managerului Filarmonicii de Stat din Oradea că cele două soliste în cauză nu prestează solistica vocală "şi" la ansamblul maghiar, ci doar la ansamblul maghiar. Şi nici măcar acolo nu prestează, ci doar participă la repetiţii. În altă ordine de idei, câtă vreme conducerea instituţiei este atât de preocupată de "o mai bună apreciere profesională" a angajaţilor, aşteptăm ca şi artiştii din cadrul ansamblului "Nagyvarad" să aibă aceleaşi posibilităţi de afirmare şi, în concluzie, să fie transferaţi, tot pentru a presta solistică vocală în cadrul Ansamblului "Crişana".