Laptele şi produsele lactate fac parte din categoria celor mai căutate alimente, în primul rând datorită proprietăţilor nutritive. Preţurile la care sunt comercializate produsele lactate nu sunt, din păcate, la îndemâna tuturor, şi este suficient să ne referim aici la brânzeturile fine, caşcavaluri ori banalul unt. Pentru că din acest punct de vedere situaţia nu este prea fericită pentru cei mai mulţi dintre noi, se cuvine să lansăm câteva atenţionări pe marginea subiectului, cu atât mai mult cu cât, se ştie prea bine, uneori laptele comercializat în pieţele agroalimentare ale municipiului mai lasă de dorit, cel puţin în ceea ce priveşte ambalajul. Dovadă stau semnalele legate de pet-urile destul de murdare în care producătorii oferă clienţilor gustosul produs (şi în urmă cu câteva luni de zile am relatat despre un astfel de caz în piaţa Rogerius!), dar şi existenţa pe piaţă a acestor produse lactate cu informare incompletă ori cu termene de valabilitate expirate. Putem să vă spunem că, în aceste zile, inspectorii OJPC au declanşat acţiuni de verificare în teren, acţiuni care, credem noi, se vor efectua atât la comercianţi, cât şi la producători, inclusiv cei din pieţele municipiului. Sperăm să nu fie depistate deficienţe prea grave ce ne-ar putea afecta sănătatea, până acum fiind găsite în teren doar abateri de la informarea corectă a consumatorilor. Până când vom afla rezultatele, noi vă atenţionăm, stimaţi cumpărători, să fiţi atenţi la cumpărarea produselor lactate, în special a laptelui, ştiut fiind că prin el se pot transmite boli ca tuberculoza, febra aftoasă, infecţii stafilocice şi streptococice. Indicat este să fierbeţi laptele înainte de a-l consuma. Verificaţi, de asemenea, termenele de valabilitate ale tuturor produselor lactate, acestea fiind cele stabilite de producător şi înscrise obligatoriu pe ambalajul individual.