Pentru a doua oară în acest an s-a desfăşurat, la nivel naţional, în data de 4 aprilie, campania de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie, activitate intitulată "Marea Debarasare".

Şi de această dată, ţinta a vizat localităţile cu peste 20.000 de locuitori, iar acţiunea de colectare a DEEE s-a desfăşurat şi în judeţul Bihor: la Oradea, la Marghita şi Salonta, inclusiv în zona Metropolitană. În calitate de coordonator al Marii Debarasări din judeţul nostru, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor a prezentat, ieri, rezultatele campaniei de colectare a DEEE din data de 4 aprilie. Numai în municipiul Oradea, de pildă, prin cele 5 puncte fixe de colectare, s-a strâns o cantitate de 21.700 kg de DEE, de la persoane fizice şi juridice, iar cantitatea totală, pe judeţ, a fost de 21.773 kg. La ediţia anterioară, din 14 martie a.c., cantitatea totală colectată a fost de 75.515 kg de DEEE.
Oricum, prin prisma rezultatelor şi din campaniile anterioare, când colectarea DEEE s-a extins şi în mediul rural, judeţul Bihor s-a situat în topul clasamentului pe regiuni. Să reamintim că România, ca ţară membră a Uniunii Europene, şi-a asumat, şi trebuie să respecte, conform tratatului semnat pe capitolul de Mediu, colectarea, anual, a 4 kg/locuitor de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Acţiunea în sine este benefică atât pentru cetăţean, în sensul că se poate debarasa de astfel de deşeuri, fără a fi aruncate la întâmplare şi a polua mediul, cât şi din punct de vedere economic, urmare a procesului de reciclare.